Uluslararası Af Örgütü: Avrupa Konseyi liderleri Türkiye ile suç ortaklığına son vermeli
NHY, Funda Yıldıran

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Direktörü Nils Muižnieks, 16-17 Mayıs 2023 tarihlerinde İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te toplanan Avrupa Konseyi zirvesi öncesinde Avrupa Konseyi’ne bir çağrıda bulundu.
Muižnieks’in çağrısı şöyle:
“Avrupa Konseyi liderleri Türkiye ile suç ortaklığına son vermeli ve insan hakları savunucularının serbest bırakılması için baskı yapmalıdır. Türkiye’de insan hakları durumu alarm verici seviyededir. Binlerce insan keyfi olarak tutuklanmış, ifade özgürlüğü kısıtlanmış, adil yargılanma hakkı ihlal edilmiş ve işkence görmektedir. Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye üye devlet olarak sorumluluklarını hatırlatması ve insan hakları ihlallerinin son bulması için somut adımlar atması gerekmektedir.”
Muižnieks ayrıca Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye karşı aldığı iki önemli kararın uygulanmasını da talep etti. Bunlardan ilki AİHM’in Osman Kavala davasında verdiği karardır. Osman Kavala, Gezi Parkı protestolarına katılması nedeniyle 2017’den beri tutuklu bulunan bir iş insanı ve sivil toplum aktivistidir. AİHM 2019’da Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına karar vermiş ancak Türkiye bu kararı tanımamıştır.
Diğer karar ise AİHM’in Selahattin Demirtaş davasında verdiği karardır. Selahattin Demirtaş, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski eş genel başkanı ve milletvekilidir. Demirtaş 2016’dan beri terör örgütüne üye olmak suçlamasıyla tutuklu bulunmaktadır. AİHM 2020’de Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasına karar vermiş ancak Türkiye bu kararı tanımamıştır.
Muižnieks şöyle devam etti:
“Avrupa Konseyi liderleri Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş gibi binlerce insanın adaletsizce hapiste tutulduğunu görmezden gelemezler. Bu kişilerin serbest bırakılması için acilen harekete geçilmelidir. Aksi takdirde Avrupa Konseyi’nin güvenilirliği ve otoritesi zayıflayacaktır.” dedi…
Uluslararası Af Örgütü
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), insan haklarını savunan ve ihlallerine karşı mücadele eden bir sivil toplum kuruluşudur. 1961 yılında İngiliz avukat Peter Benenson tarafından kurulan örgüt, bugün 150’den fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Örgütün temel amacı, işkence, idam cezası, keyfi tutuklama ve sansür gibi insan hakları ihlallerine son vermek ve adalet, özgürlük ve eşitlik için çalışmaktır.
Örgüt, uluslararası hukuk ve sözleşmelere dayanarak insan hakları raporları hazırlar, kampanyalar düzenler, eylemler yapar ve baskı altındaki kişi ve gruplara destek verir. Örgütün çalışmaları tamamen bağımsızdır ve hiçbir hükümet, siyasi parti veya ideolojiye bağlı değildir. Örgütün gelirleri ise üyelerinin ve bağışçıların katkılarından oluşur.
Örgütün kuruluşu, 1961 yılında The Observer gazetesinde yayınlanan bir makale ile başladı. Makalede, Portekiz’de diktatörlük rejimine karşı kadeh kaldırdıkları için tutuklanan iki öğrenciden bahsediliyordu. Benenson, bu öğrenciler için bir af kampanyası başlatmak istedi ve “Unutulmuş Mahkumlar” adını verdiği bir çağrı yaptı. Bu çağrıya dünyanın dört bir yanından binlerce insan yanıt verdi ve böylece Uluslararası Af Örgütü doğdu.
Örgütün ilk yıllarında, vicdani retçiler, siyasi tutuklular ve işkence mağdurları için kampanyalar yürütüldü. 1977 yılında örgüt, insan hakları alanındaki çalışmalarından dolayı Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. 1980’lerde örgüt, idam cezasının kaldırılması için küresel bir kampanya başlattı. 1990’larda ise kadın hakları, çocuk hakları, mülteci hakları ve silahsızlanma gibi konulara odaklandı. 2000’li yıllarda ise terörle mücadele, küresel yoksulluk, iklim değişikliği ve internet özgürlüğü gibi güncel sorunlarla ilgilendi.
Örgüt bugün de insan haklarının evrensel olarak tanınması ve korunması için çalışmaya devam etmektedir. Örgütün vizyonu, herkesin insan onuruna saygılı bir dünyada yaşamasıdır. Örgütün misyonu ise, insan haklarını savunmak ve ihlallerine karşı harekete geçmektir.