Türkiye’den Almanya’ya imam gönderme uygulaması sona eriyor

Almanya İçiÅŸleri Bakanlığı, Türkiye’den Almanya’ya imam gönderme uygulamasını sonlandırmak ve imamları Almanya’da yetiÅŸtirmek üzere Türkiye ile anlaÅŸmaya varıldığını açıkladı. Bu anlaÅŸma, Almanya’daki Müslüman toplumun entegrasyonu için önemli bir adım olarak görülüyor.

Türkiye’den gönderilen imamların yerine, Almanya’da eÄŸitilen ve Alman kültürüne uyum saÄŸlayan imamların atanması planlanıyor. Bu amaçla, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı ve Almanya’daki kolu Diyanet Ä°ÅŸleri Türk Ä°slam BirliÄŸi (DÄ°TÄ°B) arasında bir iÅŸ birliÄŸi protokolü imzalandı.

Protokole göre, yılda 100 imamın Almanya’da eÄŸitilmesi ve aÅŸamalı olarak Türkiye’den gönderilenlerin yerini alması hedefleniyor. EÄŸitim programı, DÄ°TÄ°B’in Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki mevcut eÄŸitim programına ek olarak oluÅŸturulacak. Ä°mamların eÄŸitiminde, Osnabrück Ãœniversitesi bünyesindeki Almanya Ä°slam Koleji ile iÅŸ birliÄŸi yapılacak.

Almanya İçiÅŸleri Bakanı Nancy Faeser, anlaÅŸmayla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Bu, Almanya’daki Müslüman cemaatlerin topluma katılımı ve entegrasyonu açısından önemli bir dönüm noktasıdır. Bizim dilimizi konuÅŸan, ülkemizi tanıyan ve deÄŸerlerimizi paylaÅŸan vaizlere ihtiyacımız var. Ä°mamların dinler arası diyalog için çalışmasını ve toplumumuzda inançla ilgili konularda tartışmalara dahil olmasını istiyoruz” dedi.

Faeser, Türkiye’den devlet memuru statüsünde imam gönderme uygulamasını sona erdirecek bir anlaÅŸmaya ilk kez ulaÅŸmış olmaktan mutluluk duyduÄŸunu da belirtti. Faeser, “Bu anlaÅŸma sayesinde, DÄ°TÄ°B’in personel sorumluluÄŸu tamamen kendisine geçecek ve Türkiye ile baÄŸlantısı kesilecek. Bu da DÄ°TÄ°B’in bağımsızlığına ve güvenilirliÄŸine katkı saÄŸlayacak” diye konuÅŸtu.

DÄ°TÄ°B Genel BaÅŸkanı Kazım Türkmen de anlaÅŸmayı memnuniyetle karşıladığını ifade ederek “Bu anlaÅŸma, DÄ°TÄ°B’in Almanya’daki Müslümanların dini ihtiyaçlarını karşılamak için yaptığı çalışmalara destek vermektedir. Aynı zamanda, DÄ°TÄ°B’in Alman toplumuyla daha iyi iletiÅŸim kurmasına ve entegrasyon sürecine katkıda bulunmasına yardımcı olacaktır” dedi.

Türkmen, DÄ°TÄ°B’in Türkiye ile olan iliÅŸkisinin sadece dini konularda danışma niteliÄŸinde olduÄŸunu da vurgulayarak “DÄ°TÄ°B, Almanya’nın hukukuna ve demokrasisine baÄŸlıdır. Türkiye ile olan baÄŸlantımız, hiçbir ÅŸekilde siyasi veya ideolojik deÄŸildir. Biz sadece dinimizi yaÅŸamak ve öğretmek istiyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

NHY/ DW Türkçe