Türkiye’de Nüfusun Yüzde 32’si Kötü Konutlarda Yaşıyor

Türkiye’de derinleşen ekonomik kriz, halkı yoksulluğa mahkum ederken, pahalı kira ve konut fiyatları da vatandaşları zor durumda bırakıyor. İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, yaptığı açıklamalarda, Türkiye’de nüfusun yüzde 32’sinin kötü kalitede konutlarda yaşamak zorunda kaldığını belirterek, TOKİ ve Emlak Konut’un konut politikalarını eleştirdi.

Kötü Konut Sorunu ve Evsizlik

Gökce, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’deki konut sorununa dair çarpıcı veriler paylaştı. Şevkat-Der’in 2021 yılında yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de 70 bin kişi evsiz durumda. Gökce, bugün bu sayının 100 bini aştığını tahmin ederek, “Başını bir çatıya sokamayan vatandaşlarımızın yanında, bir de kötü durumdaki konutlarda yaşamını devam ettirmek zorunda kalan insanlarımız var” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kurumsal olmayan nüfusun yüzde 31,3’ü sızdıran çatı, nemli duvar, çürümüş pencere çerçeveleri gibi sorunlarla boğuşuyor. Ayrıca, nüfusun yüzde 30,2’si konutlarında yetersiz izolasyon nedeniyle ısınma sorunu yaşıyor.

Avrupa’da En Kötü Durumda Olan Ülke: Türkiye

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verileri de TÜİK’in bulgularını destekliyor. 2023 istatistiklerine göre, Türkiye’de kötü kalitede konutta yaşamak zorunda olan nüfus oranı yüzde 32. Bu oranla Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında en kötü durumdaki ülke konumunda.

Medyan gelirin yüzde 60’ından daha az gelire sahip vatandaşlar için durum daha da vahim. Bu kesimde kötü konutta yaşama oranı yüzde 48,1’e çıkıyor. Gökce, “Dar gelirli yoksul vatandaşlarımız zor koşullarda, kötü durumdaki evlerde yaşamaya çalışırken, TOKİ ve Emlak Konut tarafından başlatılan kampanyada en düşük ödeme asgari ücretin üç katı! (61 bin 698 TL)” ifadelerini kullandı.

TOKİ ve Emlak Konut’un Politikaları Eleştirildi

Gökce, TOKİ ve Emlak Konut’un kuruluş amaçlarının aksine yüksek gelirli kesimlere yönelik konut projeleri ürettiğini ve sattığını belirterek, bu durumu eleştirdi. Yoksul ve dar gelirli vatandaşların çatısı akan, ısınmayan evlerde yaşam mücadelesi verirken, kamu imkanlarıyla sermaye sahiplerinin üçüncü, dördüncü konutlarına sahip olduğunu vurguladı.

“Kişilere, gruplara ve belli zümrelere hizmet eden bu düzen değişmeli, halkın kaynakları halk için kullanılmalı” diyen Gökce, İstanbul’da başarılan değişimin Türkiye genelinde de gerçekleştirilebileceğine dair umutlu olduğunu ifade etti.

Gökce, İzmir’de gecekondu yangınında 5 kişinin hayatını kaybetmesini hatırlatarak, kötü konut koşullarının yarattığı tehlikelere dikkat çekti. TÜİK’in verilerine göre, nüfusun yüzde 30,2’si konutlarında yetersiz izolasyon nedeniyle ısınma sorunu yaşıyor. Bu durum, özellikle kış aylarında ciddi sağlık ve güvenlik risklerini beraberinde getiriyor.