Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), yeni eğitim öğretim yılının başlangıcı dolayısıyla bir basın toplantısı düzenledi. Sendika, “Eğitim Öğretim Yılı Başında Eğitimin Durumu” başlıklı bir rapor yayınladı. Raporda, eğitimin karşı karşıya olduğu ve geçtiğimiz yıllar içinde birikerek büyüyen sorunlar ele alındı.
Raporun sunumunu yapan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, eğitimin temel sorunlarına yönelik çözümsüzlük politikalarının bizzat iktidar ve MEB eliyle yapılan yasal düzenlemeler ve fiili dayatmalar eşliğinde sürdürüldüğünü söyledi. Kurul, siyasi iktidarın eğitim alanında kendi siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda attığı adımların, çeşitli vakıf ve derneklerle iş birliği halinde hayata geçirilen ‘dini eğitim’ merkezli uygulamaların, başta öğrenciler olmak üzere, öğretmenler, eğitim emekçileri ve velileri doğrudan etkilediğini belirtti.
Kurul, ayrıca ekonomik kriz ve hayat pahalılığı nedeniyle ailelerin çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılamakta ciddi anlamda zorlandığını, okul masraflarının ve beslenme sorunlarının arttığını, kırtasiye masraflarının geçen yıla göre üç kat arttığını ifade etti. Kurul, Millî Eğitim Bakanlığı’nın öncelikli gündeminde ise öğrencilerin okul masrafları ve beslenme sorunları değil, imam hatip okullarını evrensel alternatif bir model olarak bütün insanlığın hizmetine sunmak, “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) projesi kapsamında okullarda ‘manevi danışman’ sıfatıyla imam ve vaiz görevlendirilmesi gibi politika ve uygulamalar bulunduğunu kaydetti.
Eğitim Sen, raporunda eğitimin sorunlarının çözümü için şu taleplerde bulundu:
- Eğitime erişimde, kız çocukları, mülteci çocuklar, anadili farklı olan çocuklar, engelli çocuklar ve geçici koruma altındaki çocukların dezavantajlarını ortadan kaldıracak adımlar atılması.
- Okullarda salgına karşı gerekli önlemlerin alınması ve aşılanma oranının artırılması
- Uzaktan eğitimin kalıcı hale getirilmemesi ve örgün eğitime geçişin sağlanması
- Özel eğitim gereksinimi olan çocukların eğitime erişimi için gerekli bilgi, hizmet ve fiziksel çevre koşullarının ulaşılabilir hale getirilmesi
- Okullar arasında ve okullar içinde nitelik farklarının giderilmesi
- Eğitimin parasızlaştırılması ve aidat uygulamalarına son verilmesi
- Eğitim çalışanlarının ekonomik ve sosyal haklarının iyileştirilmesi
Eğitim Sen’in raporuna buradan ulaşabilirsiniz.
NHY/ Eğitim Sen
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024