TTB’den çarpıcı deprem raporu! Ölüm sayısına dikkat çektiler

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 6 Şubat Kahramanmaraş ve 20 Şubat Hatay depremleri birinci ay raporunu yayımladı. Raporda ölüm sayılarından, salgın hastalık risklerine, barınma, hijyene kadar hizmetlerdeki aksaklıklar ve öneriler dile getirildi. Öte yandan depreme bağlı ölüm sayısı ile ilgili belirsizliği de dikkat çekildi.

Depremin ilk günü Deprem Kriz Masası ve sahada ekipler görevlendiren TTB, depremin birinci ay raporunu kamuoyu ile paylaştı.

Raporda depremin ilk gününden itibaren karşılaşılan sorunlar, çözülmeyen sıkıntılar ile çözüm önerileri sıralandı.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 101’i hekim 448 sağlık çalışanının depremde hayatını kaybettiği hatırlatıldı, “Sağlık hizmeti sunumunun hızla çadırlardan konteynerlere aktarılması öncelikli olmalı. Sağlık kurumlarının deprem güvenliği gözden geçirilmeli, sağlık çalışanlarına bilgi verilerek tedirginlikleri giderilmeli. Riskli binalarda sağlık hizmeti sunulmamalı” denilerek bölgedeki sağlık çalışanlarının tedirginliklerini giderecek planlamaların hala yapılmadığına dikkat çekildi.

“Sağlık sorunlarına dikkat”

Yaşanan ağır yıkım ve sağlık sisteminin gördüğü zarar nedeniyle önümüzdeki süreçte olası ikincil sağlık sorunlarına dikkat çekilen raporda, kızamık hastalığının ülkemizde, bölgemizde ve Suriye’nin kuzeyinde endemik olarak varlığını sürdürdüğü hatırlatıldı.

Depremden etkilenen illerde kızamık bağışıklama oranlarının görece düşük olması nedeniyle kızamık salgın eşiğinin aşılmış durumda olduğuna yer verildi.

Depremden etkilenen bölge için bir başka riskin de kolera olduğu hatırlatıldı. Suriye’nin kuzeyinde ölümlere neden olan kolera olgu sıklığının Türkiye sınırına yakın Halep, İdlib, Rakka ve Deyrezor’da yüksek olmasının deprem bölgesi için bir tehdit oluşturduğu da dile getirildi.

“Ölüm sayılarında belirsizlik devam ediyor”

Ölüm sayılarına ilişkin soru işaretlerinin giderilmesi için çözüm önerisi de belirtilen raporda şu ifadeler kullanıldı;

*Depreme bağlı ölüm sayısı ile ilgili belirsizlik devam etmektedir. Örneğin, Kahramanmaraş’ta yetkililer tarafından can kaybının resmi rakamlarla altı bin civarında olduğu, ancak belediye defin rakamlarının 11 bin civarında olduğu ifade edilmiştir.