Toz Bulutları, yaşamımızı tehdit eder boyuta gelmiştir

Son iki gündür bölgemizde yoğun şekilde toz bulutları görülmektedir. Öyle ki Güneşin bize ulaşmasını bile engelleyecek boyuttadır. Görüş mesafesi diğer günlere göre oldukça kısalmıştır. Bugün ise bu tozlar yere daha çok yaklaşmış durumdaydı. Hava solunurken toz his edilir durumdaydı. Yani tozlar toprak yüzeyindeki canlıların üzerine inmiş durumdaydı.

Normal koşullarda yaşadığımız Menderes Havzasında Partikül yönünde bir yoğunluk vardır. Bunun üstüne bir de dışarıda gelen bu yoğun partiküller bizleri ve diğer tüm canlıların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Gerek Jeotermal gazların, gerek çimento ve seramik sektörünün havaya bıraktığı partiküller, eksoz gazları, taş ve madden ocaklarındaki patlatmalar, staplize yollardaki taşımacılığın yarattığı tozlar ve diğerleri zaten her zaman hayatımızda varlar. Bunlar bile bir çok tehlike oluştururken, bu toz bulutları havamızı iyice zehirlemiş oldu. Bunu birde biraz açarak aktarırsak daha net anlaşılır olur:

Toz bulutunu oluşturan zerrecikler çok ufak olduklarında, bu zerreciklerin oluşturduğu yoğun kütleler atmosferi kirletir ve yerden iki üç metre yüksekliğe kadarlık bir seviyede yoğunlaşır. Uzun süre havada kalabilirler. Bu yönüyle de daha uzun mesafelere taşınabiliniyorlar.
Uluslararası standartlara göre havada kalan zerreciklerin miktarı kentlerde her metreküp başına 240 ila 260 mikrogramı aşmaması gerekir. Ancak toz bulutu vakası yaşandığında bu miktar artmaya başlar ve bazen standart seviyenin 15 katına çıkabilir. Bu seviyede bir toz bulutunun yoğunluğu kentsel alanlarda yaşayan insanları kısa sürede etkilemenin yanında uzun vadede de insan sağlığını ve çevreyi ciddi derecede etkilemekte ve çeşitli hastalıklara sebebiyet vermektedir.

Atmosfere karışan zerreciklerin kimyasal yapısı, bileşimindeki ağır metallerle ilgili bu olgunun çevreye ve özellikle insan sağlığına verdiği zararın şiddetini belirleyen önemli etkenlerden biridir.
Toz bulutlarında bulunan zerrecikler var olan kirleticilere karıştıklarında çeşitli kimyasal maddelere dönüşür ve bu yüzden yapışkan bir özelliğe kavuşur ve kolayca her türlü yüzeye yapışır. Böylece çeşitli sanayi makineleri ve elektrikle çalışan eşyaların bozulmasının yanı sıra türlü hastalıklara ve alerjik vakalara yol açar. Yani hem canlılara, hem de insanların kullandıkları makine, alet ve edevata da zarar vermektedir.
Araştırmalar, son yirmi yılda her yıl yaklaşık 500 bin kişinin hava kirliliği yüzünden erken ölüm durumu ile karşı karşıya kaldığını gösteriyor.
Toz bulutu bitkileri de olumsuz yönde etkiliyor. Toz bulutunda bulunan zerrecikler bitkilerin üzerine konduğu gibi fotosentez işlemini yavaşlatıyor ve sonuçta bitkilerin gelişmesini engelliyor. Yine toz bulutu bitkilerin tozlaşmasını ve döllenmesini aksatıyor ki bu da ürünlerin azalmasına yol açıyor.

Bilim adamları toprak erozyonunun iki şekilde gerçekleştiğini belirtiyor. Birincisi, kuraklık, yağış kıtlığı, bitki örtüsü kıtlığı, yerkürenin ısınması ve iklim değişikliği gibi doğal etkenler toprak erozyonuna sebebiyet verir ve en basit bir esintiyle toprak dokusu dağılır ve yer değiştirmeye başlar. Ki iklim değişikliğinin en büyük nedeni de yine biz insanlar tarafından yaratılmaktadır.

İkinci etken insanların müdahalesidir ki belki de toprak erozyonunda doğal etkenlere göre daha fazla etkilidir ve özellikle toz bulutlarının oluşmasına neden olur. Bölgemizde asl olanda zaten bu insan etkenidir. Sermayeni aşırı kâr yapma isteği çevreyi tahrip etmekte, o da bu sonuçlara neden olmaktadır.
Gerçekte yerkürenin neresinde olursa olsun, doğaya dokunmak bir takım sorunlara yol açar, fakat yağış miktarı ve nem oranı yeterli olan bölgelerde toprak erozyon sorunu daha az gündeme gelir. Fakat Ortadoğu gibi kurak bölgelerde bu sorun daha fazla göze çarpar.

Bilim adamları ısının artmasının yağışın ve özellikle kar yağışının azalmasına yol açtığını ve bunun da kuraklığı tetiklediğini ve yeraltı su kaynaklarını etkilediğini belirtiyor. Suların azalması ise kuraklığa, kuraklık ise esintiye bağlı olan toprak erozyonuna neden olur. İşte toz bulutları da bu yolla hayatımıza giriyor.