Toplu ulaşımın geleceği elektrikli araçlar

Toplu ulaşım, günümüzde hem çevresel hem de ekonomik açıdan önemli bir konu. Dünyada her yıl artan sera gazı emisyonları, iklim değişikliğinin etkilerini artırıyor ve yaşam kalitesini düşürüyor. Bu nedenle, fosil yakıtlı araçlardan elektrikli ya da çevre dostu yakıt kullanan araçlara geçiş yapmak, toplu ulaşımın geleceği için kaçınılmaz bir gereklilik.

Bu konuda dünyada öncü çalışmalar yapan Uluslararası Toplu Taşıma Birliği (UITP), 130 yıllık tarihiyle toplu taşıma sektörünün en büyük çatı kuruluşu olarak kabul ediliyor. UITP, dünya genelinde bütün toplu taşıma örgütlerini bir araya getirerek, sektörün gelişimine katkı sağlıyor. UITP’nin bu yılki küresel zirvesi ise 85 ülkeden katılımcılarla İspanya’nın Barselona kentinde gerçekleştirildi.

Zirve kapsamında düzenlenen fuarda çok sayıda Türk firma da teknolojilerini tanıttı. Zirvenin ana teması ise toplu ulaşımda geleceğin teknolojisi olarak elektrikli araçlar oldu. Elektrikli otobüsler, elektrikli taksiler, elektrikli bisikletler ve elektrikli scooterlar gibi çeşitli araçlar fuar alanında sergilendi.

Çevre dostu yakıt kullanan araçlara geçilmeli

Elektrikli araçlar konusunun önemini vurgulayan UITP’nin Kıdemli Direktörü Kaan Yıldızgöz, “Dünya’da Paris İklim Anlaşması’nın gerektirdiğini 1,5 derecelik sıcaklık artışını sabit tutmak istiyorsak her yıl küresel sera gazı emisyonlarında 7.6 bir azaltmaya gitmemiz gerekiyor. Bu azaltmaya gitmek için fosil yakıtlı araçlardan elektrikli ya da çevre dostu yakıt kullanan araçlara geçmemiz gerekiyor. Bu noktada otobüs taşımacılığı çok kritik. Dünyada toplu ulaşıma baktığınızda yüzde 83’ü otobüs taşımacılığı ile gerçekleşiyor. Bu açıdan biz otobüs taşımacılığında dizel yakıt kullanımından fosil yakıt kullanımından elektrikli araçlara doğru geçişi görüyoruz” dedi.

Yıldızgöz, Türkiye’nin toplu taşıma açısından ciddi yatırımların olduğu ve ciddi çalışmaların yapıldığı bir ülke olduğunu belirtti. Ayrıca, UITP’nin Avrasya bölgesine Türkiye’nin başkanlık yapacağını ve Türkiye’yi temsilen Metro İstanbul’un bölgeye başkanlık yapacağını söyledi. Böylece İstanbul’un bölgesel bir merkez haline geldiğini ifade etti.

Zirvenin ulaşım sektörünün olimpiyatları olarak kabul edildiğini vurgulayan Yıldızgöz, “Yaklaşık 85 ülkeden katılımcı var, 15 bin kişilik katılımcı sağladık. 400’e yakın konuşmacı var kongre oturumlarımızda. Fuar alanında yenilikçi teknolojiler temsil ediliyor. Bu yenilikçi teknolojilere baktığımızda son dönemde elektrikli ulaşımı çok sık görüyoruz. Özellikle karbonizasyon konusu çok popüler bir konu. Elektrikli ulaşım elektrikli otobüs, elektrikli taksileri burada çok sık görmeye başladık. Aynı zamanda akıllı kentler akıllı ulaşımın yansımalarını yine bu fuarda çok sık görmeye başladık” şeklinde konuştu.

NHY/ DHA