Timsahların 185 milyon yıllık atası bulundu

Ä°ngiltere’nin Jurassic Coast bölgesinde timsahların 185 milyon yıllık atasına ait fosil bulundu.

Dorset yakınlarındaki Charmouth’ta yeni bir “thalattosuchian”ın kafa, omurga ve uzuvlarının parçaları ortaya çıkarıldı. Erken Jura dönemine kadar uzanan buluntu, Turnersuchus hingleyae olarak adlandırılacak kadar eksiksiz olan tek bulgu.

Thalattosuchianlar, günümüz timsahlarının atalarının eski bir “kız kardeÅŸi” olarak tanımlanıyor. Crocodylia grubunun bir üyeleri olmamalarına, ancak daha uzaktan akraba olmalarına raÄŸmen “deniz timsahları” olarak biliniyor.

Ä°ngiltere basınında yer alan haberlere göre, bu tür Jurassic Ocean’da yaÅŸadı ve kıyı ÅŸeridi boyunca deniz yaban hayatında avcılık yaptı. Nispeten uzun, ince burnu nedeniyle, kuzey Hindistan Yarımadası’nın büyük nehir sistemlerinde bulunan modern gharial timsahlarına benziyordu.

Bazı thalattosuchianlar, yüzgeçlere dönüştürülmüş kısa uzuvları, köpekbalığı benzeri bir kuyruk yüzgeci, tuz bezleri ile okyanuslardaki hayata çok iyi adapte oldular ve yumurtlamak yerine canlı doğum yapma yeteneğine sahip olmuş olabilirler.

Charmouth Çamurtaşı Formasyonunda bulunan Turnersuchus’ta, bu sonraki özelliklerin çoÄŸu henüz geliÅŸmemiÅŸti.

Bulgu, fosil kayıtlarındaki bir boÅŸluÄŸu doldurmaya yardımcı oluyor ve diÄŸer timsah türleriyle birlikte thalattosuchianların Trias döneminin sonlarında ortaya çıkmış olması gerektiÄŸini yönünde. Bu, dönem Turnersuchus’un yaÅŸamasından yaklaşık 15 milyon yıl önce.

Brezilya’daki Sao Paulo Ãœniversitesi’nden çalışmanın ortak yazarı Dr Pedro Godoy, “Timsahların aksine, yaklaşık iki metre uzunluÄŸundaki bu yırtıcı, yalnızca kıyı deniz habitatlarında yaşıyordu. Kafatasları yüzeysel olarak modern ghariallere benzese de, oldukça farklı inÅŸa edilmiÅŸlerdi” dedi.

Thalattosuchians’ın özellikle büyük, kafatasının çene kaslarını barındıran bir bölgesi, supratemporal fenestraları vardı.

Bu, Turnersuchus ve diÄŸer thalattosuchian’ların, avlarının çoÄŸu hızlı hareket eden balık veya ahtapot ve kalamar olduÄŸu için muhtemelen hızlı ısırıkları mümkün kılan geniÅŸlemiÅŸ çene kaslarına sahip olduÄŸunu gösteriyor.

Tıpkı günümüz timsahlarında olduÄŸu gibi, Turnersuchus’un supratemporal bölgesinin beyin sıcaklığını tamponlamaya yardımcı olan bir ısı düzenleyici iÅŸlevi olması da mümkün.

Journal of Vertebrate Paleontology’de açıklanan örnek, Dorset, Lyme Regis’teki Lyme Regis Müzesi’nde sergileniyor.

Jurassic Coast’taki uçurumlar ve kumsal, ichthyosaurların ve plesiosaurların yanı sıra Britanya’da ÅŸimdiye kadar bulunan en iyi korunmuÅŸ ve en eksiksiz dinozor olan Scelidosaurus’un keÅŸfiyle bu tür buluntularla eÅŸanlamlı hale geldi.