Suudi Arabistan kabinesi ŞİO’ya katılımı onayladı

ABD’nin güvenlik kaygılarına rağmen Çin ile uzun vadeli bir ortaklık kuran Suudi Arabistan kabinesi Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİO) katılma kararını onayladı.

Devlet haber ajansı SPA, Suudi Arabistan’ın ŞİÖ’da diyalog ortağı statüsü verilmesine ilişkin bir memorandumu onayladığını duyurdu.

ŞİÖ, Çin, Hindistan ve Rusya’nın da aralarında bulunduğu Avrasya’nın büyük bölümünü kapsayan ülkelerin oluşturduğu bir siyasi ve güvenlik birliği.

Rusya, Çin ve Orta Asya’daki eski Sovyet devletleri tarafından 2001 yılında kurulan örgüt, bölgedeki Batı etkisine karşı daha büyük bir rol oynamak amacıyla Hindistan ve Pakistan’ı da kapsayacak şekilde genişletildi.

İran da geçen yıl tam üyelik için belgeleri imzaladı.

ŞİÖ’ye katılım konusunun Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in geçen Aralık ayında Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaret sırasında ele alındığı belirtiliyor.

Diyalog ortağı statüsünün, Suudi Arabistan’a orta vadede tam üyelik verilmeden önce örgüt içinde atılacak ilk adım olacağını söylediler.

Karar, Çin’deki milyarlarca dolarlık yatırımını artıran Saudi Aramco’nun (2bu ülkenin kuzeydoğusunda planlanan bir ortak girişimi tamamlası ve özel bir petrokimya grubundan hisse almasının ardından geldi.

Riyad’ın Pekin ile bağlarını artırmasının, geleneksel müttefiki Washington’da güvenlik endişelerine yol açtığı belirtiliyor. Washington, Çin’in dünya çapında nüfuz kurma girişimlerinin ABD’nin Orta Doğu politikasını değiştirmeyeceğini ifade ediyor.

ŞİO’ya üye ülkeler bu yıl Ağustos ayında Rusya’nın Çelyabinsk bölgesinde ortak bir “terörle mücadele tatbikatı” düzenlemeyi planlıyor.