‘Sosyal Medya Davası’ sanığı 6 gazeteci, 304 gün sonra hakim karşısına çıkıyor

Kamuoyunda ‘Sosyal Medya Davası’ olarak bilinen 6 gazetecinin yargılandığı dava bugün ÇaÄŸlayan Adliyesi’nde baÅŸlıyor. Yargılanan gazetecilere destek için gelenler ise ÇaÄŸlayan Adliyesi önünde “Haber yapmak suç sayılamaz, Gazetecilere özgürlük” pankartı açarak yargılamaya son verilmesi istendi.

Çağlayan Adliyesi önünde yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“Bugün burada 25 Aralik 2016’da gözaltına alınıp 300 günü aÅŸkın bir süredir tutuklu bulunan gazeteci arkadaÅŸlarımızın davasını izlemek için bulunuyoruz. Bir hacker grubunun yayımladığı Berat Albayrak’ın kimi maillerine iliÅŸkin sosyal medyada paylaşımda bulunmak veya kimi haberler yapmak suçlamasıyla gazeteciler Ömer Çelik, Metin Yoksu, Tunca Öğreten, Derya Okatan, Mahir Kanaat, Eray Saygın yargılanıyorlar. Mahir Kanaat, Tunca Öğreten ve Ömer Çelik akla zarar suçlamalarla tam 303 günü Silivri Cezaevi’nde geçirdiler.

Sadece 9 sayfalık iddianamede somut bir delil ve suçlama bulunmuyor. Bu kısacık iddianamede tam 24 kez Twitter, 25 kez paylaşım, 25 kez haber sözcüğü geçiyor. Aleniyet kazanmış ve tüm yurttaşların hakkında konuştuğu bilgiler; haberleştirildiği, tweet atıldığı için ve hatta bu paylaşımları yapan hesaplar takip edildiği için gazeteci arkadaşlarımız özgürlüklerinden mahrum.

İnternet üzerinden gazetecilere her gün çeşitli yerlerden bilgi, belge ve istihbarat gelmekte, arkadaşlarımız çeşitli kişilerce sosyal medya gruplarına ya da mail gruplarına eklenmektedir. Gazeteciler bu bilgileri incelemekte, asılsızsa kullanmamakta, haber değeri ve kamu yararı varsa yayımlamaktadırlar. Bu yüzden gazeteciler tutuklanamaz, birilerinin kini ile üzerilerine iftira atılamaz.

Savcılık makamı arkadaşlarımızı içeride tutacak delil bulamadıkça ne suçlama yönelteceğini şaşırıyor. Milyonlarca kişinin okuduğu 17-25 Aralık fezlekelerini bilgisayara indirmek suç gibi gösteriliyor. Üstelik oluşturulma tarihi ile indirilme tarihi bilinçli bir şekilde birbirine karıştırılıyor. Bilirkişi görevlendirilmiyor, uzmanlar dinlenmiyor. Davayla hiç ilgisi olmayan kişisel tweetler dosyaya konuyor. Bu hukuksuzluk hangi talimatla yapılıyor? Bizler bir an önce bu hukuksuzluktan vazgeçilmesini talep ediyoruz.

BirGün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat bu akıl ve mantık dışı dava yüzünden bebeğinin doğumuna tanık olamadı. Tunca Öğreten cezaevinde evlendi. Ömer Çelik ailesinden, çocuklarından mahrum bırakıldı. Bunun bedelini kim ya da kimler ödeyecek?

Bizler, burada bulunan gazeteciler, yazarlar, milletvekilleri, meslek örgütü temsilcileri, siyasi parti yöneticileri ve aileler olarak gazeteci arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

Haber yapmak suç değildir.

Gazetecilere özgürlük.”

DuruÅŸmadan canlı aktarım buradan yapılacaktır…

MAÄ°LLER, SOSYAL MEDYA GRUPLARI, PAYLAÅžIMLAR…

Gözaltına alındıktan 304 gün sonra ilk kez hakim karşısına çıkacak gazeteciler, ‘devlet sırrı’nı ifşa etmek ve terör örgütü üyeliği gibi suçlarla yargılanıyor.

Savcı Yakup Ali Kahveci’nin hazırladığı iddianamede RedHack’in hacklediği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın maillerinin ‘duruma göre devlet sırrı’ olduğu iddia ediliyor. Gazetecilerin maillerle ilgili sosyal medyada kurulan bir gruba iradeleri dışında eklenmesini suç isnadı için yeterli gören savcılık, bu maillerin haberleştirilmesinin ‘gazetecilik faaliyeti sayılamayacağını’ da öne sürüyor.

İddianamede davanın tutuklu sanıkları Mahir Kanaat’in 24, Tunca Öğreten’in 19, Ömer Çelik’in de 16.5 yıla kadar; tutuksuz sanıkları Derya Okatan, Eray Sargın ve Metin Yoksu’nun ise 16.5 yıla kadar hapsi isteniyor.

Kaynak: BinGün