Söke Ovasında Kirlilik Yaratan Etmenler Artıyor

Söke Ovası Büyük Menderes Irmağının Denize ulaştığı bir yer olması nedeniyle, menderes Irmağının en kirli olduğu yerde olmaktadır. Ovayı en başta Irmak kirletmektedir. Çünkü Menderes Irmağı 4. Derece kirli su vasfındadır. Bunun normal koşullarda tarımda kullanılmaması gerekmektedir. Ayrıca tarımda kullanılan gübre, ilaç ve diğer etkenlerden ayrıca kirlenmekte. Evsel atıkların yeterince arıtılmadan alana bırakılması, Seramik fabrikalarının, çimento sanayinin, tekstil sektörünün, Zeytinyağı fabrikalarının, Çırçır fabrikalarının, taş, madden ve kömür ocaklarının yarattığı kirlilik ovayı bitirme noktasına getirmiştir.

Bugüne kadar göze görünmeyen Küçük sanayi siteleri var. Söke de; Söke Gaye Küçük Sanayi sitesi. Bu sitede 144 işyeri hizmet vermektedir bu sanayi sitesinin arıtması bulunmamakta ve buradaki ağır metal atıklar kanalizasyona aktarılarak bertaraf ediliyormuş! Söke Küçük Sanayi Sitesinde ise 360 işyeri bulunmaktadır. Bu sitenin de atıkları arıtılmadan kanalizasyona aktarılmaktadır. Kısaca evsel atıklardaki kirliliğe birde ağır metal kirlilik eklenerek alana bırakılmaktadır. Söke arıtması bu kirlilikleri bertaraf edecek özellikte olamadığı için, bunlar sulama kanalları aracılığıyla ovaya akmaktadır.

Ortaklar Organize Sanayi Bölgesinde bugün itibarıyla 24 büyük ölçekli işletme çalışmaktadır. Bu Sanayi bölgesinde mevcut arıtma sistemi, orada daha 10 civarında işletme varken yetersiz denilmekteydi. Şimdi sayı hem artmış. Hem de büyük ölçekli işletmelerin atıkları daha da çoğalmıştır. O sanayi bölgesinin atık suları da Moralı deresi aracılığı ile Argavlı arazisi üzerinde Söke ovasına ulaşmaktadır. O derenin suları da su kanalları ile buluşarak ova topraklarını kirletmektedir. Argavlı da birde bir Jeotermal santrali hizmete girmiş ki, buda hepsinin üzerine tuz-biber ekmiştir.

Söke Organize Bölgesinin arıtma tesisi için ise ihale teklifleri en son 7 Şubatta alındı. Ne zaman yapılacak, ne zaman hizmete girecek daha belli değil. Şu anda halen 10 büyük çaplı işletme faaliyette. Bunlar ise atıklarını foseptikte biriktirerek telafi etmektedirler. Yapılan açıklamalara göre bu yılda 7-8 işletme daha devreye girecek. Bunların atıklarıyla kirlilik yükü daha da artmış olacak. Ki şu an bu bölgede seramik, gaz beton, yem ve benzeri sektörler çalışmaktadır. Sonradan eklenecek Kağıt Fabrikası ve Biyokütle enerji işletmesi ile durum daha da vahim hale gelmektedir. Aşırı derecede atık ve kirlilik yaratan sektörlerin devreye girdiği bir bölgede önce arıtma tesisinsin yapılması gerekmiyor mu?

Söke ovası hızlı bir şekilde yok olma sürecine itilmektedir. Bir tarafta irili ufaklı işletmeler ovaya yayılı bir şekilde işletmeye açılıyor. Bir taraftan da ağır bir kirlilik ile ova, ova olma özelliğini yitirecektir.