Sınır Tanımayan Gazeteciler: En çok gazeteci bu yıl hapsedildi

Sınır Tanımayan Gazeteciler(RSF) örgütü, en çok gazetecinin bu yıl hapse atıldığını belirterek, tutuklanan gazeteci sayısının 488’e çıktığını açıkladı. 

Sınır Tanımayan Gazeteciler(RSF) örgütü, en çok gazetecinin bu yıl hapse atıldığını belirterek, tutuklanan gazeteci sayısının 488’e çıktığını açıkladı.

RSF’nin bugün yayınlanan yıllık basın özgürlüğü raporunda, 2021’de tutuklanan gazeteci sayısının geçen yıla göre yüzde 20 artarak 1 Aralık itibarıyla 60’ı kadın 488’e çıktığını bildirdi.

Raporda, “keyfi tutuklamadaki bu olağanüstü artışın büyük kısmı, hükümetlerinin vatandaşlarının demokrasi isteğine ilgisiz kalan üç hükümet sayesinde yaşandı” denildi.

Ordunun 1 Şubat’ta yaptığı darbe ile iktidara el koyduğu Myanmar’da şu anda 53 gazeteci hapiste. Bir yıl önce bu ülkede hapisteki gazeteci sayısı sadece 2 idi.

Belarus’ta ise geçen yıl 7 olan hapisteki gazeteci sayısı bu yıl 32’ye çıktı.

Çin’in Hong Kong özel idari bölgesi üzerinde artan kontrolü gazeteciler açısından durumu kötüleştiriyor. Geçen yıl uygulama konan Ulusal Güvenlik Yasası’ndan sonra enaz 10 gazeteci halen tutuklu bulunuyor.

“İyi” sayılabilecek bir gelişme ise öldürülen gazeteci sayısının son 20 yılın en düşük düzeyine inmesi. Bu yıl yine de 46 gazeteci öldürüldü. Bu yıl öldürülen gazetecilerin yüzde 65’i bilerek hedef seçildi. Meksika ve Afganistan yine gazeteciler için en ölümcül ülkeler oldu. Meksika’da 7, Afganistan’da 6 gazeteci öldürüldü. Yemen ve Hindistan ise öldürülen 4’er gazeteci ile 3. sırada yer aldı.

Kadın gazeteciler

Tutuklanan kadın gazeteci sayısı da geçen yıla göre yüzde 33 artarak 60’e çıktı ve bütün yılların en yüksek düzeyine ulaştı. Son 5 yıldır dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi olan Çin ayrıca, 19 tutuklu kadın gazeteci ile, en çok kadın gazeteci hapseden ülke oldu. Belarus’da ise tutuklu kadın gazeteci sayısı (17) erkek gazeteci (15) sayısından fazla. Myanmar’da tutuklu 53 gazeteciden 9’u kadın.

RSF Genel Müdürü Christophe Deloire yaptığı açıklamada, “yüksek sayıda gazetecinin tutuklanması diktatör yönetimlerin işi. Bu durum, bütün dünyada diktatörce güçlerin uygulanması, krizlerin birikmesi ve rejimlerin vicdandan yoksun olmasının sonucu” dedi.

Sınır tanımayan Gazeteciler 1995 yılından bu yana gazetecilere karşı şiddet ve tacizleri belgeliyor ve yıllık raporlar yayınlıyor.