Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ‘Derhal tahliye edilmeli’ kararı sonrası eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi. Mahkeme kararında, Demirtaş’ın müdafilerinin tahliye talepli dilekçenin ekine AİHM’nin kararının İngilizce suretini koyduklarını belirtti.
Demirtaş’ın avukatları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını gerekçe göstererek tutuklu bulunan Demirtaş’ın tahliyesi için başvuruda bulundu.
AA’nın haberine göre, başvuruyu değerlendiren Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği, Demirtaş’ın hukuki durumunda bir değişiklik bulunmadığına kanaat getirerek tahliye talebini reddetti ve Demirtaş’ın tutukluluğunun devamına hükmetti.
Mahkeme kararında, Demirtaş’ın müdafilerinin tahliye talepli dilekçenin ekine AİHM’nin 22.12.2020 tarihli kararının İngilizce suretini koyduklarını belirtilerek, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca mezkur kararın Türkçe tercümesinin dosyaya gönderilmesi için Adalet Bakanlığına müzekkere yazılmış olup henüz cevabın gelmediği anlaşılmıştır. Şüpheli müdafileri tarafından ekte sunulan kararın tercüme metninin bulunmadığı, bu haliyle AİHM’nin kararının hangi başvuruya istinaden hangi suçlara yönelik, hangi kapsamda olduğu bilinemediğinden söz konusu kararın hukuken denetime elverişli olmadığı anlaşılmıştır” ifadesine yer verildi.
Demirtaş’ın avukatı Demir: Zaman kazanmaya çalışıyorlar
Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna yapılan itirazın reddedilmesine tepki gösteren avukatı Ramazan Demir, “Tahliye etmemek için zaman kazanmaya çalışıyorlar. Tahliye etmek yetmeyecek, beraat etmek zorunda kalacaklar” dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna itiraz başvurusu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire’nin verdiği “tahliye kararına” rağmen reddedildi. Ankara 7’nci Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği karara, “AİHM kararının Türkçe tercümesinin dosyada yer almaması” gerekçe gösterildi.
Yeni başvuru yapılacak
Demirtaş’ın avukatlarından Ramazan Demir, mahkemenin kararını değerlendirdi. Mahkeme gerekçesinin “bahane” olduğunu belirten Demir, “Türkiye Cumhuriyeti devletinde İngilizce bilen bir savcı veya hakim yok mu” diye sordu. Demir, “Bütün dünyanın bildiği, bütün dünyanın malumu olan bir karar var ortada. Bu ihlal kararını da herkes niçin verildiğini biliyor. Her gün bütün detaylarıyla tartışılan, konuşulan bir kararı bu şekilde bir bahane ile geçiştirmek çok büyük bir acizlik. Böyle bir bahaneye sığınma gereği duymak, net bir şekilde acizliğin ifadesidir. Hem hukuken hem de siyaseten büyük bir acizliktir. Sonucu değiştiremedikleri için zaman kazanmaya çalışıyorlar. Ancak eninde sonunda kararı uygulayacaklar. Tahliye etmek yetmeyecek, beraat etmek zorunda kalacaklar” şeklinde konuştu.
Demir, Türkçe tercümeyle birlikte gerekli başvuruları yeniden yapacaklarını aktardı.
AİHM ‘Derhal Tahliye’ kararı vermişti…
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Selahattin Demirtaş hakkında nihai kararını vererek siyasetçinin derhal serbest bırakılması yönünde çağrı yapmıştı.
AİHM ayrıca Türkiye’nin 3 bin 500 avro maddi, 25 bin avro manevi tazminat ve 31 bin 900 avro masraf ödemesi yapmasına karar vermişti.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024