Seçim sonrası Türkiye’nin risk primi rekor kırdı

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması piyasalarda olumsuz etki yarattı. Türkiye’nin 5 yıllık kredi temerrüt takası (CDS) 700 baz puanın üzerine çıkarak Ekim 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Uzmanlar, siyasi belirsizliğin devam etmesi ve ekonomik sorunların çözülememesi durumunda risk priminin daha da artabileceği uyarısında bulundu.

Seçim sonuçlarının ardından piyasalarda ilk fiyatlamalarda dolar/TL 20 seviyesinin üzerini görürken, Türkiye’nin risk primi de bir eşiğin daha üzerine çıktı.

Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri seçim öncesinde 505 baz puan seviyesindeyken, seçim sonrasında keskin bir yükseliş gösterdi. CDS’ler bugün itibarıyla 700 baz puanın üzerine çıkarak altı ayın zirvesine tırmandı. CDS’ler, bir ülkenin borcunu ödeyememe riskini gösteren göstergelerdir. CDS’ler ne kadar yüksekse, o ülkenin borcunu ödeyememe ihtimali de o kadar yüksek kabul edilir.

Uzmanlar, Türkiye’nin risk priminin artmasının hem iç hem de dış faktörlerden kaynaklandığını belirtiyor.

İç faktörler arasında siyasi belirsizlik, ekonomik kriz, enflasyon, işsizlik ve cari açık gibi sorunlar sayılıyor. Dış faktörler arasında ise ABD ile yaşanan gerilim, Avrupa Birliği ile ilişkiler, Suriye politikası ve terör tehdidi gibi konular yer alıyor. Uzmanlar, ikinci tur seçim öncesinde ve sonrasında piyasalarda dalgalanmanın devam edebileceği ve risk priminin daha da artabileceği uyarısında bulunuyor.