OrtadoÄŸu: 7 Ekim’den bu yana 61 gazeteci öldürüldü

Amerikan Gazetecileri Koruma Komitesine (CPJ), Ä°srail’in Hamas’ın Yahudi devletine yönelik saldırılarına yanıt vermeye baÅŸladığı yaklaşık iki aydan bu yana en az 61 gazeteci ve medya çalışanının hayatını kaybettiÄŸini duyurdu.

CPJ, iki aydan kısa bir süre içinde 54 Filistinli, dört Ä°srailli gazetecinin ve üç Lübnanlı gazetecinin öldürüldüğünü bildirdi. Dernek ayrıca, üç gazetecinin kayıp olduÄŸunu, 11’inin yaralı olduÄŸunu ve 19’unun da tutuklandığını belirtiyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi kurulduğu 1992 yılından bu yana böyle bir bilanço hiç görülmemişti.

Buna karşılık 2022 yılının tamamında en az 67 gazeteci ve medya çalışanı öldürüldü.

RSF

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 22 Kasım’da, “Ä°srail Gazze’de gazeteciliÄŸin kökünü kazıyor” uyarısında bulunarak, “72 saat içinde Gazze’de öldürülen yaklaşık on gazeteci” de dahil olmak üzere ölü sayısını 48 olarak açıklamıştı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, kasım başında, “Filistin ve Ä°srail’de gazetecilere karşı iÅŸlenen savaÅŸ suçları nedeniyle” konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesine taşımıştı.

RSF’nin açıklamasında, “Özellikle Gazze’de gazetecilere karşı iÅŸlenen uluslararası suçların boyutu, ciddiyeti ve tekrarlanması, UCM savcısı tarafından öncelikli bir soruÅŸturma yürütülmesini gerektirmektedir. Biz 2018’den bu yana bu yönde çaÄŸrıda bulunuyoruz. YaÅŸanan trajik olaylar bu çaÄŸrının ne kadar acil olduÄŸunu gösteriyor” denmiÅŸti.