Hollywood, Oppenheimer filminin yayınlanmasını kutlarken, New Mexico’daki Trinity atom testinin yerel Hispanik ve yerli toplulukları üzerindeki yıkıcı etkisi protestoların odak noktası haline geldi. Protestolar, toplulukların tanınma ve tazminat taleplerine ve filmin bombanın geliştirilme ve test sürecindeki ırkçılığın beyazlatılmasına dikkat çekiyor.
16 Temmuz 1945 tarihinde Los Alamos’ta gerçekleştirilen Trinity atom testi, gizli Manhattan Projesi’nin bir parçasıydı. 1942’de atom bombasını geliştirmek ve üretmek amacıyla kurulan bu proje, Alman bilim insanları Otto Hahn ve Fritz Strassmann’ın 1938’de uranyumda nötronla indüklenen nükleer fisyonu keşfetmesinin ardından başlatılmıştı. ABD Başkanı Franklin Roosevelt yönetimindeki hükümet, Uranium Komitesi’ni kurarak askeri ve bilimsel uzmanlardan oluşan bir komiteyi, ABD’nin atom araştırma ve nükleer yeteneklerini geliştirmek için görevlendirdi.
Ülkenin atom araştırmaları 1941’de yeniden yapılandırıldı ve resmi olarak araştırmadan geliştirmeye geçildi. Bir yıl kadar sonra Manhattan Projesi resmen başlatıldı ve başlangıçta 500 milyon dolar tahsis edildi. Projenin geliştirdiği bombaların test edilmesi için ABD’nin farklı bölgeleri seçildi: Washington’daki Hanford, New Mexico’daki Los Alamos ve Tennessee’deki Oak Ridge. 1950’lerin ve 1960’ların sonlarında Nevada ve Colorado’da ekstra yerler oluşturuldu.
Özellikle Hanford ve Los Alamos gibi ilk bölgelerin seçimi, yerli Amerikan toplulukları üzerinde derhal bir etki yarattı. Hanford ve yakındaki White Bluffs’teki beyaz sakinlere minimum tazminat ve 90 gün içinde taşınma imkanı sağlanırken, geleneksel topraklarını terk etmeyi reddeden Umatilla, Yakama ve Nez Perce halklarına tazminat sunulmadı.
Yakama ulusunun bir üyesi olan Russell Jim, Atomic Heritage Müzesi’nin Manhattan Projesi’ni belgeleyen sözlü tarih projesi için yaptığı 2003 röportajında, Hanford bölgesinin yüzyıllardır halkı tarafından kullanıldığını ancak hükümet tarafından “izole bir çöplük olarak görüldüğünü ve insanların feda edilebilir olduğunu” belirtti. Jim, 1986 yılında Manhattan Projesi hakkında 19.000’den fazla belgenin yayınlandığında testlerin çevreye radyoizotoplarının kasıtlı olarak salındığının ortaya çıktığını söyledi. Bu salımlardan biri “yeşil çalışma”ydı ve Jim, bunun “insanlar ve çevre üzerinde test yapmak için kasıtlı bir salım olduğunu” açıkladı. Bu, Yakama halkının sağlığı üzerinde yıkıcı bir etkiye neden oldu.
Nez Perce ulusunun bir üyesi olan Gabriel Bohnee, Atomic Heritage Müzesi için yaptığı başka bir röportajda, ABD emperyalizminin kendi halkına ve topraklarına verdiği zararı açıkladı ve “Çevre, küresel güç adına feda edildi” dedi.
New Mexico’da, Hanford’daki gibi, testlerden önce veya sonra yerel halk tehlike konusunda uyarılmadı, patlamaların 80 kilometre yarıçapındaki alanda 19.000 kişinin yaşadığı bir bölgeyi etkilediği göz önüne alındığında. New York Times için 2020 yılında yazan denemeci ve Acid West kitabının yazarı Joshua Wheeler, ABD devletinin ırkçılığını vurgulayarak, “Trinity’nin rüzgar altındaki [testlerin altında yaşayan insanlar] büyük ölçüde yoksul tarım aileleri, çoğunlukla Hispanik ve Yerli” olduğunu belirtti.
Test sırasında New Mexico, 19 Yerli Amerikan kasabasına ev sahipliği yapmaktaydı, ayrıca Apache ve Navajo uluslarının üyelerini barındırıyordu.
Toprakları ve toplulukları atom testlerinden doğrudan etkilenen First Nations halkından izin almayan ne İngiliz ne de Avustralya hükümetleri, bunun yerine Aboriginal topluluklarını topraklarına erişimi engellemeye veya kuvvetle uzaklaştırmaya çalıştı. Bazı uyarı levhaları dikildi ancak bunlar İngilizceydi. Atomic Heritage Müzesi için yapılan başka bir röportajda, Maralinga’da gerçekleştirilen atom bombalarından birinin Hiroşima’ya atılanın iki katı büyüklükte olduğunu belirtti.
1980’ler ve 1990’larda alanda “temizlik” için milyonlarca dolar harcanmasına rağmen, Monash Üniversitesi’nin 2021 tarihli bir çalışması, toprağın hala kirlenmiş olduğunu ve önceden düşünüldüğünden çok daha kötü olduğunu ortaya koydu. Geçen yıl ABC News ile yapılan bir röportajda, baş araştırmacı Megan Cook, ekosisteme sürekli ve uzun süreli bir plutonyum salınımının devam ettiğini belirtti.
Emperyalist ırkçılık, insanlık tarafından bilinen en yıkıcı silahı geliştirmek için yarışan emperyalist devletlerin ABD ve Avustralya’da geliştirdiği ırkçı bakış açısı ile sınırlı değildi. Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine Trinity testinin başarısından sadece üç hafta sonra iki bomba atan ABD emperyalizmi tarafından yapılan kitlesel cinayeti haklı çıkarmak için de kullanıldı.
1941 yılında Pearl Harbor’ın Japonya tarafından bombalanmasının ardından, ABD’nin izolasyonist konumunu terk ederek İkinci Dünya Savaşı’na girmesiyle, anti-Japon ırkçılığı ABD emperyalizmi ve savaş çabalarının merkezine yerleşti. ABD medyası içinde anti-Japon ırkçılığı yaygınlaştırıldı. Ayrıca, ABD hükümet politikası, 120.000’den fazla Japon Amerikalıyı ve göçmeni toplama kamplarında interne ederek anti-Japon ırkçılığını daha da artırdı.
Aralık 1944’te yapılan kamuoyu yoklamaları, ABD halkının %13’ünün ve ABD askeri personelinin %50’sinin tüm Japon insanlarını yok etmeyi desteklediğini ortaya koydu. Hiroşima ve Nagazaki’nin bombalanmasının hemen ardından yapılan anketler, 210.000’den fazla Japon sivilin ölümüne neden olan bu bombalamalara yönelik kamuoyunun %85’inin onayladığını gösterdi. Bombalamalardan iki ay sonra yapılan anketler, ABD nüfusunun beşte birinden fazlasının daha fazla bombanın atılması gerektiğini düşündüğünü ortaya koydu.
Kim Bullimore
Bu yazı Redflag‘dan alınmıştır…
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024