Pandemi döneminde öne çıkan ve eğitimin temelini oluşturan Online Eğitim(dijital eğitim),sürekli gelişmekte olan teknolojinin eğitim dünyasına sağladığı avantajlardan faydalanılarak yürütülen bir sistemdir. Online Eğitim(dijital eğitim)de esas olan öğrenci ve öğretmenin coğrafi konumlarının veya yaşadıkları mekânların ayrı yerlerde olmasıdır. Online Eğitim(dijital eğitim)de Uydu, video, auido, grafik, bilgisayar, multimedya, Akıllı telefon, Tablet teknolojisi gibi elektronik araçların yardımıyla, eğitim uzaktaki öğrencilere ulaştırılmaktadır. Online Eğitim(dijital eğitim)de öğretmen ve öğrencinin birbirinden coğrafi olarak uzak olduğu için bu eğitim programında elektronik araçların ya da yazılı materyal ve matbu malzemelerinin kullanılması gerekir.
Online Eğitim(dijital eğitim)in birçok avantajı vardır. Öğrencinin kendi belirlediği öğrenme hızında ilerlemesine olanak sunar. Öğrenci istediği zaman ve istediği hızda eğitim alma ayrıcalığına sahiptir. Geniş öğrenen kitlelere ulaşım sağlar ve herkesin eğitim alabilmesine olanak sunar. Yaşam boyu öğrenmeyi destekler. Zaman ve mekândan bağımsız olduğu için bölgesel ve coğrafi engelleri ortadan kaldırır. Her bir öğrencinin kendi hızında öğrenmesine imkân sağlar. Zengin, gelişmiş ve etkileşimli araçlarla ders işleme imkânı sunar. Öğretim ortamı ve ders materyallerine sınırsız erişim sağlar. Ekonomik ve tekrar kullanılabilir ders materyalleri ile ortak ders içeriği sunar. Çok çeşitli iletişim teknolojilerini eğitim hizmetine sunabilen bir sistemdir. Geleneksel eğitimde ortaya çıkan ulaşım, barınma, beslenme gibi harcamaları ortadan kaldırır. Öğretmenle etkileşimli ve dinamik bir öğrenme süreci yaşatır. Öğrenciler 7 gün 24 saat derslere ulaşabilirler, anlamadıkları konuları tekrar edip, gerek gördükleri yerde öğretmenlerine ulaşabilirler. Öğrenciler yapmış oldukları ödevlerle ilgili anında geri bildirim alabilirler ki bu da öğrencinin kendi kendini değerlendirmesini mümkün kılar.
Uygun teknolojik altyapı oluşturulduğu takdirde Online Eğitim(dijital eğitim) eğitimdeki öğrenci tatmini geleneksel eğitimden daha yüksek olabilir. Eğitimcilerin öğrenci seviyelerine ve ihtiyaçlarına göre içerik belirlemesi, bu içerikleri kullanıcı dostu bir uygulama aracılığıyla sunması öğrencilerin derslerden verim almasını sağlayan önemli unsurlardır. Online Eğitim(dijital eğitim)farklı öğrenme tarzlarına göre tasarlanabilme esnekliği verdiği için, öğrencilerin tatmin düzeyini arttırmak da nispeten kolaylaşmaktadır.
Online Eğitim(dijital eğitim)in en önemli dezavantajı, öğretmen ile iletişimin sanal ortamda olmasıdır. Bu da öğrencinin, öğretmenden edineceği jest ve mimikler aracılığı ile alınacak bilginin eksik kalmasıdır. Online ortamda eğitim görmenin bir diğer olumsuz yönüyse, öğrencinin kendi kendini motive etmesinin gerekmesidir. Yüz yüze eğitimde öğretmen en önemli motivatötdür ve öğrenci buna her zaman gereksinim duyar. Online Eğitim(dijital eğitim)de öğrenci bu motivasyonu istenilen düzeyde gerçekleştiremediği için öğrencinin başarısı olumsuz yönden etkilenmektedir.
Öğrencilerin bir kısmının gerekli olanaklara erişememesi (bilgisayar, internet alt yapısının olmaması ya da yetersiz olması, akıllı telefonun olmaması),İletişim yöntemlerindeki değişikliğin olumsuz etkileri, Öğretmenin sorumluluk alanını etkilemesi sebebiyle ek yük getirmesi, Öğrenme ortamlarında önemli görülen yüz yüze etkileşim ortam ve olanakları, Öğrenme sürecinde karşılaşılan öğrenme güçlüklerinin anında çözülememesi ve bu durumun ardından gelişebilecek sıkıntılar, Anında yardım görememe ve sorunun giderilmemesinden kaynaklanan davranışların gelişimi, Kendi kendine çalışma alışkanlığı olmayan ve bu yeteneğini geliştirmemiş bireyler için planlama zorluğu, Laboratuvar, atölye gibi uygulama ağırlıklı konuların işlenmesindeki sınırlılıklar gibi diğer dezavantajları da vardır.
Online Eğitim(dijital eğitim) dezavantajlarına rağmen Pandemi sürecinde eğitime önemli bir katkı sunmuştur ve geleceğin eğitimine damga vuracak bir hale gelmiştir.
- Köy Enstitülerinin Eğitimdeki Rolü ve Günümüz İhtiyacı - 16 Aralık 2024
- Türkiye’de Bir Yıl İçerisinde En Az 66 Çocuk İş Yerlerinde Hayatını Kaybetti - 7 Aralık 2024
- Erkeklik: Geleneksel Kalıpların Eleştirisi - 30 Kasım 2024