Almanya’nın Türkiye’ye Savunma Ekipmanları İhracatı: 2024 Yılında Artış ve Perspektifler

2024 yılında Almanya’nın Türkiye’ye savunma ekipmanları ihracatı, önceki yıllara kıyasla önemli bir artış gösterdi. Alman hükümeti, Ekim ayına kadar Türkiye’ye 103 milyon Euro değerinde savunma sanayisi ürünü ihracatı yapılmasına onay verdi. Bu ihracatlar arasında, 840.000 Euro değerinde savaş silahları da bulunuyor.

Alman Ekonomi Bakanlığı, popülist BSW partisinden bir milletvekilinin parlamento sorusuna verdiği yanıtta, bu yıl içinde 69 ihracat lisansı verildiğini açıkladı. Bu lisanslar, Türkiye için onaylanan ihracatların 2011 yılından bu yana ilk kez 100 milyon Euro’yu aştığını gösteriyor.

Federal Güvenlik Konseyi’nin onayladığı ihracatlar arasında, Thyssenkrupp Marine Systems ve Atlas Elektronik şirketlerine ait 156 milyon Euro karşılığında 28 Seahake torpidosu, aksesuarları ve yedek parçalarının ihracatı da yer alıyor. Ayrıca, Alman üreticisi MBDA’dan 101 adet füzenin teslimatına da yeşil ışık yakıldı, ancak bu füzelerin değeri hakkında bilgi verilmedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmelerde savunma ihracatı önemli bir gündem maddesi olarak yer alıyor. Türkiye, Almanya’nın ortak üretimi olan 40 Eurofighter savaş uçağını satın almak istiyor ve bu konuda Alman hükümetinin onayını bekliyor. Scholz, NATO ortağı olan Türkiye’ye silah satışının doğal olduğunu ve bu yönde kararlar alındığını belirtti.

  • NHY / DW, Kriter Dergi