Rize’de Çay Alım Fiyatına ‘Tabutlu’ Protesto

Rize’nin Fındıklı ilçesinde çay üreticileri, esnaf odaları ve sivil toplum kuruluşları, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 11 Mayıs’ta açıkladığı 2024 yılı yaş çay alım fiyatına tepki göstermek için sokaklara döküldü. 19 lira olarak belirlenen yaş çay alım fiyatının maliyetleri karşılamadığını savunan üreticiler, ‘Büyük Çay Yürüyüşü’ adıyla düzenledikleri protestoda yaş çaylarla dolu tabutu omuzlarında taşıyarak seslerini duyurmaya çalıştı.

Fındıklı Ziraat Odası’nın öncülüğünde organize edilen yürüyüşe, esnaf odaları, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve çay üreticileri katıldı. Kalabalık, “Çayda sömürüye son”, “Topla topla bitmeyi, çay da para etmeyi” sloganları atarak protesto etti. İçerisine yaş çayların konulduğu tabutu omuzlarında taşıyan göstericiler, tabutu Fındıklı Merkez Camisi’ne kadar götürdü ve burada sembolik bir cenaze töreni düzenledi.

 “Emeğimize Saygı İstiyoruz”

Yürüyüş sonrası cami meydanında bir konuşma yapan Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, çay üreticilerinin zor durumda olduğunu ve belirlenen fiyatın maliyetleri karşılamadığını vurguladı. Özsoy, “Çay sanayici için servet, tüketici için keyif, biz üreticiler için emek, ekmek ve gelecek demek. Emeğimize, ekmeğimize ve geleceğimize sahip çıkmak için bugün buradayız. Emeğimize saygı istiyoruz. Ekmeğimize taş konulmasını ve geleceğimizin karartılmasını istemiyoruz. Hesaplanan maliyetlerin gerçek olmadığını iddia ediyoruz. Bugün açıklanan fiyat maliyettir,” dedi.

Protestoya katılan üreticiler, yaş çay alım fiyatının maliyetleri karşılamadığı gerekçesiyle yeniden gözden geçirilmesini talep ediyor. Çay üreticileri, adil ve sürdürülebilir bir fiyat politikası uygulanmasını, emeklerinin karşılığını alabilecekleri bir sistemin oluşturulmasını istiyorlar.

Sivil Toplumun Desteği

Protestoya destek veren esnaf odaları ve sivil toplum kuruluşları, çay üreticilerinin taleplerinin haklı olduğunu belirterek, yaş çay alım fiyatının üreticilerin emeklerinin karşılığını vermesi gerektiğini vurguladı. Sivil toplum temsilcileri, üreticilerin seslerinin duyulması ve hak ettikleri değeri görmeleri için mücadeleye devam edeceklerini açıkladı.

Rize’deki protesto, çay üreticilerinin seslerini duyurma çabalarının bir parçası olarak dikkat çekti. Üreticiler, taleplerinin karşılanmaması durumunda eylemlerine devam edeceklerini belirtiyorlar. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu talepler karşısında nasıl bir adım atacağı ise merakla bekleniyor.

NHY / DHA