Almanya’da Türk Sığınmacıların Sayısında Büyük Artış

Almanya’da sığınma baÅŸvurusunda bulunan yabancıların sayısı geçen yıl önemli ölçüde artış gösterdi. Federal Ä°statistik Dairesi’nin verilerine göre, 2023 yılı sonunda Almanya’da kayıtlı sığınmacıların sayısı bir önceki yıla göre yüzde 3 artarak 3 milyon 170 bine yükseldi.

Bu artışta özellikle Türkiye, Afganistan ve Suriyeli sığınmacıların sayısındaki artış etkili oldu. Söz konusu sayı, devletler hukukundan kaynaklanan veya insani ve siyasi gerekçelerle Almanya’ya sığınma baÅŸvurusunda bulunan tüm sığınmacıları kapsıyor.

Türkiye’den Gelen Sığınmacıların Sayısı Büyük Artış Gösterdi

Türkiye vatandaÅŸlarının sayısı bir önceki yıla göre yüzde 51 artarak 152 bine çıktı. Afganların sayısı ise yüzde 12 artışla 323 bine yükselirken, Suriyeli sığınmacıların sayısı yüzde 6 artarak 721 bine ulaÅŸtı. Üç milyon 170 bin sığınmacının 977 binini, Rusya’nın baÅŸlattığı savaÅŸ sonrası ülkelerini terk ederek Almanya’ya sığınan Ukrayna vatandaÅŸları oluÅŸturuyor.

2024 yılının ilk çeyreÄŸinde sınırdışı edilenlerin sayısı da arttı. İçiÅŸleri Bakanlığı’nın verilerine göre, Mart ayı sonuna kadar ikamet izni verilmemiÅŸ 4 bin 791 kiÅŸi sınırdışı edildi. Ocak-Mart 2023 döneminde ise sınırdışı edilenlerin sayısı 3 bin 566 olarak kaydedilmiÅŸti.

Türkiye Vatandaşları Arasında Sınırdışı Edilenlerin Sayısı Arttı

Ocak-Mart 2024 döneminde sınırdışı edilenler arasında Türkiye vatandaÅŸları 449 kiÅŸi ile önemli bir yer tutuyor. Türkiye’yi 416 kiÅŸi ile Gürcistan, 345 kiÅŸi ile Afganistan ve 312 kiÅŸi ile Sırbistan takip ediyor.

Almanya’daki sığınmacı sayısındaki bu artış, ülkedeki göç ve sığınma politikalarının önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Türkiye’den gelen sığınmacı sayısındaki belirgin artış ise ülkedeki sosyo-ekonomik ve siyasi faktörlerin etkisini yansıtıyor. Bu veriler, Almanya’nın göç politikalarını ve sığınmacıların entegrasyonuyla ilgili stratejilerini gözden geçirmesi gerekliliÄŸini ortaya koyuyor.

NHY / DW Türkçe