Gobbels’in Berlin’deki Villası Dert Oldu

Joseph Gobbels’e 1936 yılında arazi o teklif edildi ve mutlak hakim olduÄŸu güçlü film yapım ÅŸirketi UFA’nın finansmanı sayesinde buraya büyük bir malikane inÅŸa ettirmiÅŸti.

Yaklaşık 90 yıl sonra, Hitler’in Propaganda Bakanı Joseph Gobbels’in eski villası, ÅŸimdi onu hediye etmeye hazır olduÄŸunu söyleyen Berlin ÅŸehri için bir yük teÅŸkil ediyor!

Berlin ÅŸehir devleti, Almanya’nın baÅŸkentini çevreleyen kırsal alanda 17 hektarlık geniÅŸ bir arazide göl kenarında inÅŸa edilmiÅŸ olan bu bir zamanların lüks mülküne ikinci bir hayat bulmak için yıllardır çaba sarf ediyor.

Maliyeden sorumlu Stefan Evers, geçen hafta, Berlin Temsilciler Meclisi’nde yapılan bir konuÅŸma sırasında, “Araziyi geri isteyen herkese bağışlıyorum, bu Berlin Eyaletinin bir hediyesidir” diyerek, bu bitmek bilmeyen tartışmaya bir son vermeyi umdu.

Bakan, mülkün Berlin’den yaklaşık kırk kilometre uzakta, Brandenburg eyaletinde bulunduÄŸunu, ancak ne eyaletin ne de federal hükümetin böyle bir “cömert hediye” ile ilgilenmediÄŸini bildirdi.

U ÅŸeklindeki binada özel bir sinema ve Gobbels’in yıldızları, ünlüleri ve metreslerini ağırladığı Bogensee Gölü manzaralı geniÅŸ oturma odaları bulunuyordu.

“Gobbels villası”, Almanya’nın çalkantılı tarihinin bir baÅŸka yerel kalıntısının daha fazla kullanılmasını engellediÄŸi için daha da hantaldır: SavaÅŸtan sonra eski DoÄŸu Almanya yetkilileri tarafından Hitler’in bakanının eviyle aynı yerde, ormanın ortasında inÅŸa edilen büyük bir kompleks!

1950’lerin başında Stalinist tarzda inÅŸa edilen bu binalar kompleksi, Özgür Alman GençliÄŸinin (FDJ, DoÄŸu Alman komünist partisi SED’in gençlik örgütü) liderlik eÄŸitim merkezine ev sahipliÄŸi yapıyordu. Bu komünist üniversitenin bir parçası olarak “Villa Gobbels” öğrenciler için süpermarket ve kreÅŸe dönüştürülmüştü.

Yıkım seçeneği

Alman medyası Bild ve RBB’ye göre, alıcı ya da sübvansiyon bulunamaması halinde Berlin, yıllık güvenlik ve bakım masrafları milyonları bulduÄŸu için ÅŸimdi her ÅŸeyi yıkıp araziyi yenilemeyi düşünüyor. Bunun için binaların tarihi anıt statüsünden çıkarılması gerekiyor.

Berlin Emlâk Fonu, 2016 yılında, zaten harap durumda olan “Gobbels villasını yanlış ellere geçmesinden ve Naziler için bir hac yeri haline gelmesinden” korktuÄŸu için satmama kararı almıştı. Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Volodimir Zelenski, aralık ayında, villayı satın aldığı yolunda suçlamalara maruz kalmıştı. (Ajans Bizim)