Julian Assange, geçici olarak iade edilmeme hakkı kazandı

WikiLeaks kurucusu Julian Assange’a Londra’daki Yüksek Mahkeme tarafından casusluk suçlamasıyla ABD’ye iadesine karşı açtığı davayı yeni bir duruÅŸmaya taşıması için izin verildi.

Mahkeme, ABD’nin ölüm cezasına çarptırılıp çarptırılamayacağı konularında “tatmin edici güvenceler” vermemesi halinde Assange’ın itirazını tam duruÅŸmada sürdürebileceÄŸine hükmetti. Ayrıca, “uyruÄŸu nedeniyle” duruÅŸmada veya hükümde önyargılı olmaması gerektiÄŸini de bildirdi.

Kararda, “Bu güvenceler verilmezse, temyiz izni verilecek ve ardından temyiz duruÅŸması yapılacaktır” denildi. “EÄŸer güvence verilirse, taraflara beyanda bulunmak için bir fırsat daha tanınacak.” “Güvencelerin tatmin edici olup olmadığına karar vermek ve temyiz izni konusunda nihai bir karar vermek için” 20 Mayıs’ta bir duruÅŸma daha yapılacak.

Assange, yedi yılı Londra’daki Ekvator BüyükelçiliÄŸi’nde sürgünde ve son beÅŸ yılı da Ä°ngiliz baÅŸkentinin eteklerindeki yüksek güvenlikli Belmarsh Cezaevi’nde olmak üzere on yılı aÅŸkın bir süredir iade edilmemek için mücadele ediyor.

Amerikalı savcılar Assange’ın ABD Ordusu istihbarat analisti Chelsea Manning’in WikiLeaks’in neredeyse 15 yıl önce yayınladığı diplomatik kabloları ve askeri dosyaları çalmasına yardım ederek hayatları tehlikeye attığını söylüyor. Assange, Wikileaks’in gizli belgeleri yayınlaması nedeniyle 17 casusluk ve bir bilgisayar kötüye kullanma suçlamasıyla itham ediliyor.

ABD’nin avukatlarından James Lewis, yazılı savunmalarında Assange’ın eylemlerinin “ABD’nin stratejik ve ulusal güvenlik çıkarlarına zarar verme tehdidinde bulunduÄŸunu” ve belgelerde adı geçen kiÅŸileri (ABD güçlerine yardım eden Iraklılar ve Afganlar dahil) “ciddi fiziksel zarar” riskiyle karşı karşıya bıraktığını savundu.

Assange’ın avukatları, Assange’ın gizli bilgileri elde etme ve yayınlama konusunda düzenli bir gazetecilik faaliyeti yürüttüğünü ve kovuÅŸturmanın WikiLeaks’in ABD hükümetinin suçlarını ifÅŸa etmesine karşı siyasi amaçlı bir misilleme olduÄŸunu savundu.

Manning’in 2006 yılında gizli belgeleri sızdıranlara bir yer olarak kurduÄŸu web sitesi, 2010 yılında Manning tarafından saÄŸlanan gizli bir videoyu yayınladığında ün kazandı. Üç yıl önce kaydedilen videoda bir ABD askeri helikopterinin Irak’ın baÅŸkenti BaÄŸdat’ta aralarında iki Reuters muhabirinin de bulunduÄŸu sivilleri öldürdüğü görülüyordu. Yaralıları almaya gelen bir minibüse de ateÅŸ açılmıştı. Olayda 10’dan fazla kiÅŸi hayatını kaybetti.

Manning, gizli askeri dosyaları WikiLeaks’e sızdırdığı için 2013 yılında askeri mahkemede casusluk ve diÄŸer suçlardan mahkum edildi. Manning 35 yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak BaÅŸkan Barack Obama’nın cezasını hafifletmesinin ardından 2017 yılında serbest bırakıldı.

Assange’ın avukatları, suçlu bulunması halinde 175 yıla kadar hapis cezası alabileceÄŸini söyleseler de Amerikalı yetkililer cezanın muhtemelen bundan çok daha kısa olacağını belirttiler.

Assange’ın 2022 yılında hapishanede evlendiÄŸi eÅŸi Stella Assange da geçen ay yaptığı açıklamada kocasının saÄŸlık durumunun yıllar süren tutukluluk sırasında kötüleÅŸtiÄŸini söyledi. Londra’daki Kraliyet Adalet Sarayı önünde toplanan kalabalığa “EÄŸer iade edilirse ölecek” dedi.

Assange’ın yasal sorunları 2010 yılında, iki kadının tecavüz ve cinsel saldırı iddiaları hakkında kendisini sorgulamak isteyen Ä°sveç’in talebi üzerine Londra’da tutuklanmasıyla baÅŸladı.

Ä°ki yıl sonra, kefaletle serbest bırakıldı ve Ekvador BüyükelçiliÄŸi’ne sığındı, bu da onu yetkililerin ulaÅŸamayacağı bir yere koydu, ancak onu binada etkili bir ÅŸekilde hapsetti.

Ä°liÅŸkinin bozulmasının ardından Nisan 2019’da elçilikten tahliye edildi ve Ä°ngiliz polisi onu 2012’de kefaleti ihlal ettiÄŸi için derhal tutukladı ve o zamandan beri hapiste olmasına raÄŸmen Ä°sveç 2019’da cinsel suç soruÅŸturmalarını çok fazla zaman geçtiÄŸi için düşürdü.