Türkiye’de Orman Varlıkları ve Yapılaşma Tehditleri

>Muğla’nın Marmaris İlçesi Çamlı Mahallesi’nde, orman alanı, özel çevre koruma bölgesi, önemli doğa alanı, doğal sit alanı ve arkeolojik sit alanı olarak belirlenen bölgede yapılması planlanan “Çadırlı Konaklama Alanı ve Günübirlik Alan” projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.

Cleo Turizm Marina Yat İşletmeleri ve İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından gerçekleştirilecek olan proje, İncekum Konaklamalı Orman Parkı sınırları içinde yer alacak. Proje kapsamında, 4,32 hektarlık alan çadırlı konaklama alanı olarak, 12,93 hektarlık alan ise günübirlik alan olarak kullanılacak.<

Proje tanıtım dosyasına göre, konaklamalı çadır alanında 49 adet çadır ünitesi kurulacak ve her bir ünite 2 kişilik olacak. Bu bağlamda, tesisin tam kapasite çalışması durumunda 98 ziyaretçi bulunacak. Proje bedeli 98 milyon 500 bin TL olarak belirlenmiş olup, bu tutar beklenmeyen ve diğer muhtelif giderler, altyapı ve donatım giderleri gibi kalemleri de içermektedir.

Proje alanı, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı sınırları içinde yer almakta olup, “orman alanı”, “özel çevre koruma bölgesi”, “önemli doğa alanı”, “doğal sit alanı” ve “arkeolojik sit alanı” lejantında kalmaktadır. Günübirlik alanının bir kısmı, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı ile tescilli III. Derece Arkeolojik Sit alanı sınırları içerisinde bulunmaktadır.

Bu proje, orman varlıklarının korunması gerektiği bir dönemde, yapılaşmanın orman alanlarına zarar verdiğini ve bu alanların korunması gerektiğini bir kez daha gözler önüne sermektedir.