Kiev’de Öfke Patlaması: Guterres’in Putin ile Görüşmesi Tartışma Yarattı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres’in Rusya’ya yapacağı ziyaret, Ukrayna’da büyük tepki topladı. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Guterres, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tam kapsamlı işgalinin başlamasından bu yana ilk kez Moskova’ya giderek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelecek. Ancak, bu haber Birleşmiş Milletler tarafından henüz doğrulanmadı.

Kremlin Sözcüsü, görüşmenin BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) grubunun Kazan’da düzenlenecek zirvesi sırasında gerçekleşeceğini açıkladı. Görüşmede, Birleşmiş Milletler’in faaliyetlerinin yanı sıra, Ortadoğu’daki kriz ve Ukrayna’daki savaş da ele alınacak.

BM Genel Sekreteri Guterres’in Yardımcı Sözcüsü Farhan Haq ise bu görüşmeyi henüz doğrulamadı. Guterres’in bu hafta Kazan’a gitme planı olup olmadığı sorulduğunda, Haq, “Gelecekteki seyahatleriyle ilgili detaylar daha sonra paylaşılacak” açıklamasında bulundu.

Ukrayna’dan Sert Tepki: Barışa Hizmet Etmiyor

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Guterres’in Putin ile görüşmesinin “barışa katkı sağlamadığını” ve “Birleşmiş Milletler’in itibarına zarar verdiğini” belirtti. Bakanlık, X sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada, “BM Genel Sekreteri, Ukrayna’nın İsviçre’de düzenleyeceği ilk küresel barış zirvesine katılma davetini reddetti. Ancak savaş suçlusu Putin’in Kazan’daki davetini kabul etti” ifadelerini kullandı.

Bu gelişme, Ukrayna’da öfkeyle karşılandı ve BM’nin tarafsızlığına gölge düşürdüğü eleştirileri yapıldı. Guterres, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarını birçok kez sert bir şekilde eleştirmiş olmasına rağmen, Moskova’ya gitme kararı Ukrayna’da hayal kırıklığı yarattı.

BRICS Zirvesi ve Çok Kutuplu Dünyanın Geleceği

Guterres’in ziyaretinin resmi nedeni, 24-26 Ekim tarihleri arasında Rusya’nın Kazan kentinde düzenlenen BRICS zirvesi. BRICS grubu, kendisini ekonomik ve siyasi denge ile çok kutuplu bir dünya düzeninin savunucusu olarak tanımlıyor. Zirveye Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkian, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması bekleniyor.

Bu zirve, Batı’nın egemen olduğu uluslararası sistemdeki dengeyi değiştirme arayışında olan ülkelerin, Rusya ve Çin gibi büyük güçlerin liderliğinde bir araya geldiği önemli bir platform olarak görülüyor. Ancak, Putin ile Guterres arasında yapılacak olası görüşme, bu çok kutuplu düzen tartışmalarının yanı sıra, Ukrayna’daki savaşın gidişatına ilişkin uluslararası ilişkilerde yeni tartışmaları da tetikleyebilir.

Kiev’den gelen sert eleştiriler, Rusya’ya karşı uluslararası toplumun tutumunu ve Birleşmiş Milletler’in gelecekteki rolünü yeniden gündeme taşıdı. BM’nin, küresel çatışmaların çözümündeki etkisi ve tarafsızlığı bir kez daha sorgulanıyor.

  • NHY / n-tv.de