Şebnem Korur Fincancı Davasında Yeni Gelişmeler: İşte O Duruşmanın Ayrıntıları

Özellikle askeri operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığı iddiaları gündeme geldiğinde, kamuoyunun dikkati hemen döner. Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) yönetim kurulu üyesi olan Şebnem Korur Fincancı, tam da bu bağlamda, Milli Savunma Bakanlığı’nın talebiyle açılan manevi tazminat davasının odağındaki isim. Kendisi, bu konu hakkında cesurca açıklamalarda bulundu ve mahkemede bu nedenlerle uzun bir konuşma yaptı.

Fincancı, “Uluslararası bağımsız adli uzmanlar grubunun bir parçasıyım. Hak ihlallerini belgelemek, bir nevi işimiz!” dedi. Sanki bu sözler, başkalarının rahatsız olduğu bir gerçek. Hani hep deriz ya; uzmanlar meselelerin üzerine gitmeli, işin gerçeği bu. Ama Fincancı, Türkiye Cumhuriyeti’nin bu açıklamalara neden kızdığını ilginç buluyor. Kim bilir, belki adalet arayışı içinde dahi bir alınganlık söz konusudur.

Mahkeme ve Duruşmanın Geleceği

Mahkeme, tarafların son savunmalarını almak için duruşmayı 17 Ekim’e erteledi. Fincancı’nın savunması, insan hakları savunucusu kimliğini ortaya koyarken, konunun daha fazla incelenmesi gerektiğini vurguladı. Adaletin, uzmanlarının ışığı altında yol almasını sağlamak elbet hepimizin ortak dileği. Şimdi ise tüm gözler duruşmanın bir sonraki aşamasında!