Füruzan hayatını kaybetti

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Füruzan, 87 yaşında hayatını kaybetti. Füruzan, özellikle kısa öyküleriyle tanınan ve Türkiye’nin toplumsal sorunlarına duyarlı bir bakış açısıyla yaklaÅŸan bir yazardı. Füruzan’ın eserleri, Türkçenin yanı sıra Ä°ngilizce, Fransızca, Almanca ve Ä°spanyolca gibi pek çok dile çevrildi.

Füruzan, 1935 yılında Ä°stanbul’da doÄŸdu. Babası bir subay, annesi bir ev hanımıydı. ÇocukluÄŸu ve gençliÄŸi Ä°stanbul’un farklı semtlerinde geçti. Liseyi bitirdikten sonra bir süre gazetecilik yaptı. 1960’lı yıllarda yazmaya baÅŸladı ve ilk öyküsü “Gecenin Öteki Yüzü” 1962’de Yeni Dergi’de yayımlandı. Füruzan, bu öyküyle Türk edebiyatında yeni bir soluk olarak dikkat çekti.

Füruzan, 1970’li yıllarda Türkiye’nin siyasi ve toplumsal çalkantılarını yaÅŸadığı bir dönemde yazdığı öykülerle tanındı. Öykülerinde genellikle yoksul, ezilen, dışlanan insanların hayatlarını anlattı. Kadınların, çocukların, göçmenlerin, işçilerin sorunlarına deÄŸindi. Füruzan’ın öyküleri, gerçekçi, sade ve yalın bir dil kullanmasının yanı sıra, duygusal ve ironik bir üslupla da beÄŸeni topladı.

Füruzan’ın en bilinen eserlerinden biri 1971’de yayımlanan “Parasız Yatılı” adlı öykü kitabıdır. Bu kitapta Füruzan, parasız yatılı okuyan kız çocuklarının yaÅŸadığı zorlukları ve hayal kırıklıklarını anlatır. Kitap, 1972’de Sait Faik Hikaye ArmaÄŸanı’nı kazandı. Aynı yıl Füruzan, “Kırk Yıl Önce Kırk Yıl Sonra” adlı kitabında Türkiye’nin 1930’lu ve 1970’li yıllarındaki deÄŸiÅŸimini konu aldı.

Füruzan’ın diÄŸer önemli eserleri arasında “Benim Sinemalarım” (1973), “Gül Mevsimidir” (1976), “Berlin’in Nar ÇiçeÄŸi” (1980), “Çocuklar” (1983), “Beni Unutma” (1990) ve “Ä°stanbul Öyküleri” (2007) sayılabilir. Füruzan ayrıca iki roman yazdı: “Köprü” (1977) ve “Ä°pek ve Bakır” (1986). Bu romanlarda da Füruzan, Türkiye’nin tarihsel ve toplumsal dönüşümünün etkilerini bireyler üzerinde nasıl yansıdığını gösterdi.

Füruzan’ın eserleri, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın pek çok ülkesinde de okurlarla buluÅŸtu. Füruzan’ın öyküleri Ä°ngilizceye “A Strange Woman and Other Stories” (1984), Fransızcaya “Pensionnaires sans le sou et autres nouvelles” (1981), Almancaya “Die andere Seite der Nacht und andere Erzählungen” (1982) ve Ä°spanyolcaya “La otra cara de la noche y otros cuentos” (1989) gibi baÅŸlıklarla çevrildi.

Füruzan, Türk edebiyatının en saygın ve sevilen yazarlarından biri olarak kabul ediliyor. Füruzan, öykü sanatına katkılarından dolayı 2009 yılında Türkiye Yazarlar BirliÄŸi Öykü Ödülü’ne, 2010 yılında da Kültür ve Turizm Bakanlığı Ödülü’ne layık görüldü. Füruzan, 2022 yılında da CumhurbaÅŸkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne deÄŸer bulundu.

Füruzan, 11 Åžubat 2024 tarihinde Ä°stanbul’da vefat etti. Füruzan’ın cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi. Füruzan’ın ölümü, Türk edebiyatı ve kültür dünyasında büyük bir üzüntü yarattı. Füruzan’ın eserleri, Türk edebiyatının klasikleri arasında yer alıyor ve gelecek nesillere ışık tutuyor.