Eğitim Masraflarındaki Yükseliş: Veliler ve Öğrenciler için Zorlayıcı Süreç

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu tarafından yapılan araştırmaya göre, eğitim masraflarının yüzde 88,8 oranında arttığı tespit edildi. 9 Eylül’de başlayacak 2024-2025 eğitim öğretim yılı öncesinde bu yüksek oranlı artış, veliler, öğrenciler ve öğretmenler için zorlu bir dönemin habercisi.

Ülkemizde eğitim masraflarının artması, okulları ticarethane haline getirmiş durumda. Veliler müşteri, öğretmenler ise tahsildar gibi davranmak zorunda bırakılıyor. Okul idareleri, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yeterli bütçe alamadıkları için, bu giderleri karşılamak adına velilerden çeşitli adlar altında ödeme talep ediyor. Bu durum, aileleri ekonomik olarak zora sokuyor.

Araştırma Sonuçları ve Hükümetin Rolü

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Mali Sekreteri Hasan Kütük, çeşitli eğitim materyallerinin maliyetlerini hesapladıkları bir rapor sundu. Bu raporda, hükümetin eğitimdeki eksikliklerini ve sorunların çözümlerine yönelik önerileri de yer aldı. Aralıklarla yapılan kıyaslamalarda, asgari ücretin 17 bin lira olduğu, memur ve emeklilere yüzde 19 zam yapıldığı bir dönemde, eğitim masraflarının yüzde 88,8 artması oldukça dikkat çekici.

Okulların açılmasıyla beraber, çocuklar, veliler ve öğretmenler açısından zorlu bir eğitim-öğretim süreci bekleniyor. Hükümet ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın, devlet okullarına daha fazla ekonomik destek ayırması gerekliliği vurgulanıyor. Özel okullara aktarılan paraların bir kısmının devlet okullarına yönlendirilmesiyle, eğitim-öğretim sisteminin maddi açıdan rahatlaması mümkün olabilir.