ErdoÄŸan yönetimi, Anayasa Mahkemesi’nin etkisini azaltmayı hedefliyor

Reuters’ın haberine göre, Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’nin hapisteki milletvekili Can Atalay’ın serbest bırakılması yönündeki kararları sonrasında CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan yönetimi, mahkemenin etkisini azaltmanın yollarını arıyor. Bu geliÅŸmenin ardından, ErdoÄŸan ve müttefiklerinin mahkemenin sahip olduÄŸu etkiden rahatsız oldukları ifade ediliyor.

Haberde, ErdoÄŸan yönetiminin özellikle bireysel baÅŸvuruları yaygın bir ÅŸekilde kullanan Anayasa Mahkemesi’nin gücünden rahatsız olduÄŸu belirtiliyor. Üst düzey bir yetkilinin açıklamalarına dayandırılarak verilen bilgilere göre, hükümetin deÄŸerlendirdiÄŸi seçenekler arasında bireysel baÅŸvuruları ayrı olarak ele alacak bir “Türkiye İnsan Hakları Mahkemesi” kurulması da bulunuyor.

Ancak, bu düzenlemelerin Anayasa Mahkemesi ve bireysel baÅŸvuru sisteminin devamı saÄŸlanarak yapılacağı ifade ediliyor. İki AK Parti milletvekilinden biri, Anayasa Mahkemesi’nin yetki alanının açıkça tanımlanması gerektiÄŸini belirtiyor.

Reuters, mahkemenin Türkiye’nin genelinde hükümet lehine kararlar verdiÄŸini vurguluyor. Bununla birlikte, mahkemenin belirli davaları çözmek yerine sorunların merkezinde yer aldığına dair eleÅŸtiriler bulunuyor. Özellikle, mahkemenin 2016’da Cumhuriyet Halk Partisi’nin darbe giriÅŸiminin ardından çıkarılan olaÄŸanüstü hal kanunlarının iptali için yapılan baÅŸvuruyu reddetmesi öne çıkıyor.

Mahkemenin Can Atalay davasında aldığı kararlar da önemli bir yer tutuyor. Ekim ayında Atalay’ın devam eden tutukluluÄŸunun görev yapma hakkını ihlal ettiÄŸine karar veren Anayasa Mahkemesi, bu kararlar sonrasında Türkiye’nin en üst temyiz mahkemesi olan Yargıtay’ın kararı tanımayacağını açıkladı ve kararı veren hakimler hakkında suç duyurusunda bulundu. Sonrasında ise İstanbul’daki bir ceza mahkemesi Atalay’ın serbest bırakılmasını reddetti ve davayı tekrar Yargıtay’a gönderdi.

Ancak, Anayasa Mahkemesi’nin Aralık ayında ikinci kez Atalay’ın serbest bırakılması gerektiÄŸi yönünde karar vermesine raÄŸmen, İstanbul’daki bir ceza mahkemesi davayı tekrar Yargıtay’a gönderdi ve Atalay’ın serbest bırakılmasını reddetti.

Bu geliÅŸmelerin ardından, Türkiye’nin demokratik standartlar, insan hakları ve yargı bağımsızlığı konularında ciddi bir gerileme yaÅŸadığı eleÅŸtirileri artıyor.