Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) tanımına göre, kayıt dışı çalışma, sözleÅŸmesiz, yasal korumasız veya sosyal güvencesiz çalışma anlamına gelmektedir. Türkiye’de bu tür bir çalışma modeli, özellikle kadınları erkeklere oranla daha fazla etkilemektedir.
ILO verilerinin sunduÄŸu bilgilere göre, Türkiye’de kadınların %34,4’ü kayıt dışı çalışmakta iken, erkeklerin bu oranı %23,8’dir. Bu veriler, kadınların daha yüksek oranda sosyal güvencesiz çalıştığını ortaya koymaktadır. Toplamda ülke genelinde kayıt dışı çalışma oranı ise %27,3 olarak belirlenmiÅŸtir.
Tarım ve Tarım Dışı Sektörlerde Durum
Tarım sektörü, Türkiye’de kayıt dışı çalışmanın en yüksek olduÄŸu sektörlerden biridir. Kadınların tarım içi istihdamdaki oranı %96,5 iken, erkeklerinki %76’dır. Genel olarak tarımda kayıt dışı çalışma oranı %84,5 olarak hesaplanmıştır.
Kayıt dışı çalışma oranlarının tarım dışında da yüksek olduÄŸu görülmektedir. Tarım dışı sektörlerde kadınların kayıt dışı çalışma oranı %20, erkeklerin ise %16’dır. Sanayi ve hizmet sektörlerinde de benzer eÄŸilimler gözlenmektedir; sanayi alanında %16,9, hizmet sektöründe ise %17,5 kayıt dışı çalışma oranı mevcuttur.
Avrupa kıtasında ise Moldova %52,7 ile en yüksek kayıt dışı istihdam oranına sahiptir. Bosna-Hersek %19,9 ile Moldova’yı takip etmektedir. Avrupa BirliÄŸi ülkeleri arasında Polonya, %9,8 kayıt dışı istihdam oranı ile başı çekmektedir. Onu %4,6 ile Portekiz ve %4,5 ile Yunanistan izlemektedir.