Rusya, Petrol ihracatını altı ay süreyle askıya alıyor: Türkiye de etkilenecek

Rusya, tüketicilerin ve çiftçilerin artan talebi ve rafinerilerinde planlanan bakım çalışmaları öncesinde iç talebi karşılamaya yetecek yakıtı garanti altına almak için 1 Mart’tan itibaren petrol ihracatını altı ay süreyle askıya alacağını açıkladı. Bu karar, Rusya’nın en büyük ihracatçılarından olan Türkiye’yi de etkileyecek.

Rus medya kuruluÅŸu RBC’nin aktardığına göre, Rusya BaÅŸbakan Yardımcısı Alexander Novak’ın duyurduÄŸu karar, Avrasya Ekonomik BirliÄŸi üyesi ülkelerin yanı sıra MoÄŸolistan, Özbekistan ve Gürcistan’ın Rusya destekli iki ayrılıkçı bölgesi olan Güney Osetya ve Abhazya’ya yapılan ihracatları karardan muaf tutacak.

Kremlin’in 15-17 Mart arasında yapılacak devlet baÅŸkanlığı seçimleri öncesinde akaryakıt fiyatlarını dizginlemek istediÄŸi öne sürülüyor. Bu kararla birlikte, Rusya’nın iç piyasasındaki fiyat yükseliÅŸlerini kontrol altına alması hedefleniyor.

Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’yı iÅŸgal etmesinin ardından Avrupa ülkelerinin Rus enerjisi ithalatını durdurmasının etkisiyle Rus enerjisinin en büyük ithalatçılarından biri haline geldi. Türkiye’nin Rus limanlarına yakınlığı, Türkiye’nin diÄŸer alıcılardan daha fazla tasarruf etmesine olanak saÄŸlıyor.

Rusya’nın Türkiye’ye ham petrol sevkiyatı, Kasım 2023’te rekor seviyeye ulaÅŸarak günlük 400 bin varile (bpd) yükseldi. Bu, Rusya’nın Türkiye’ye yaptığı toplam petrol ihracatının yaklaşık yüzde 14’ünü oluÅŸturdu.

Moskova ve Ankara arasında, Türkiye’de Rus gazı için bir merkez kurulması tartışılıyor. Bu plan, Ankara’nın Avrupa’nın güneyinde önemli bir enerji dağıtım merkezi olma hedefine önemli bir adım olarak deÄŸerlendiriliyor.

Rusya’nın petrol ihracatını askıya alması, uluslararası piyasalarda petrol arzında kesintilere neden olabilir. Bu durum, Türkiye’nin enerji sektöründe fiyat artışlarına ve tedarik sorunlarına maruz kalmasına yol açabilir.

NHY/ BBC Türkçe