Rusya, Petrol ihracatını altı ay süreyle askıya alıyor: Türkiye de etkilenecek

Rusya, tüketicilerin ve çiftçilerin artan talebi ve rafinerilerinde planlanan bakım çalışmaları öncesinde iç talebi karşılamaya yetecek yakıtı garanti altına almak için 1 Mart’tan itibaren petrol ihracatını altı ay süreyle askıya alacağını açıkladı. Bu karar, Rusya’nın en büyük ihracatçılarından olan Türkiye’yi de etkileyecek.

Rus medya kuruluşu RBC’nin aktardığına göre, Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak’ın duyurduğu karar, Avrasya Ekonomik Birliği üyesi ülkelerin yanı sıra Moğolistan, Özbekistan ve Gürcistan’ın Rusya destekli iki ayrılıkçı bölgesi olan Güney Osetya ve Abhazya’ya yapılan ihracatları karardan muaf tutacak.

Kremlin’in 15-17 Mart arasında yapılacak devlet başkanlığı seçimleri öncesinde akaryakıt fiyatlarını dizginlemek istediği öne sürülüyor. Bu kararla birlikte, Rusya’nın iç piyasasındaki fiyat yükselişlerini kontrol altına alması hedefleniyor.

Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Avrupa ülkelerinin Rus enerjisi ithalatını durdurmasının etkisiyle Rus enerjisinin en büyük ithalatçılarından biri haline geldi. Türkiye’nin Rus limanlarına yakınlığı, Türkiye’nin diğer alıcılardan daha fazla tasarruf etmesine olanak sağlıyor.

Rusya’nın Türkiye’ye ham petrol sevkiyatı, Kasım 2023’te rekor seviyeye ulaşarak günlük 400 bin varile (bpd) yükseldi. Bu, Rusya’nın Türkiye’ye yaptığı toplam petrol ihracatının yaklaşık yüzde 14’ünü oluşturdu.

Moskova ve Ankara arasında, Türkiye’de Rus gazı için bir merkez kurulması tartışılıyor. Bu plan, Ankara’nın Avrupa’nın güneyinde önemli bir enerji dağıtım merkezi olma hedefine önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Rusya’nın petrol ihracatını askıya alması, uluslararası piyasalarda petrol arzında kesintilere neden olabilir. Bu durum, Türkiye’nin enerji sektöründe fiyat artışlarına ve tedarik sorunlarına maruz kalmasına yol açabilir.

NHY/ BBC Türkçe