Uzmanlar: Bingöl ve Hakkari’de 6 üzerinde deprem bekleniyor

Maraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki fay hatlarında devam eden hareketlilik, uzmanları dikkatli olunması konusunda uyarıyor. Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kavak, özellikle Bingöl ve çevresinin enerjinin biriktiği alanlar arasında olduğunu belirtiyor.

Kavak, “Önümüzdeki süreçte Hakkari’de depremler gerçekleşecektir. Maraş ve Malatya’dan Bingöl’e doğru bir enerji transferi gerçekleşti. Bingöl’de de 6’nın üzerinde bir deprem bekleniyor” diyor. Depremin ne zaman ve ne şekilde olacağının tespit edilemeyeceğini ancak sıkışmalar olduğunu ve enerji transferi gerçekleştiğinin belirlendiğini ifade ediyor.

Prof. Dr. Kavak, depreme dayanıklı yapılar ve uygun teknikte yerleşim yerlerinin yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Bu sayede yaşanacak depremlerin etkisinin daha hafif hissedileceğini belirtiyor.

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy da bölgedeki riskleri vurguluyor. Aksoy’a göre, Bingöl ve Hakkari gibi bölgelerde 6’nın üzerinde deprem bekleniyor. Özellikle Bingöl’ün Karlıova ilçesi, Kuzey Anadolu Fay Zonu ve Doğu Anadolu Fay Zonu’nun birleşme noktasında bulunuyor. Bu durum, bölgedeki deprem riskini artırıyor.

Aksoy, “İki fay zonu arasında kalınması Tunceli ve Bingöl’ü daha riskli hale getiriyor. Dolayısıyla iki fay zonundan kaynaklanan risklerin bir süre daha devam edeceğini öngörebiliriz” diyor. Kuzey Anadolu Fay Zonu ve Doğu Anadolu Fay Zonu’nun Bingöl’den başlayarak batıya doğru uzandığını belirtiyor.

Uzmanlar, bölgedeki fay hatları üzerindeki hareketliliğin devam ettiğini ve bu nedenle dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Depreme karşı alınacak önlemlerin hayati önem taşıdığını söylüyorlar.

NHY/ AA