Ä°liç Maden Felaketi: DSÄ°, 400 metre mesafedeki Fırat Nehri’ni görmemiÅŸ!

Erzincan’ın Ä°liç ilçesinde yaÅŸanan maden faciasının ardından ortaya çıkan detaylar, devletin ve ilgili kurumların ihmali ve yanlış deÄŸerlendirmeleriyle dolu olduÄŸunu gösteriyor. Facianın boyutları hakkında yeni bir geliÅŸme ise Devlet Su Ä°ÅŸleri’nin (DSÄ°) Çevresel Etki DeÄŸerlendirmesi (ÇED) raporuna sunduÄŸu yazışmalarda ortaya çıktı.

DSÄ°’nin 400 metre mesafedeki Fırat Nehri’ni görmezden gelerek, bölgede içme-kullanma suyu havzasının bulunmadığı yönündeki görüşü, ÇED raporuyla açık bir ÅŸekilde çeliÅŸiyor. Türkiye’nin en büyük akarsularından biri olan Fırat Nehri’nin madene sadece 400 metre uzaklıkta olması, DSÄ°’nin deÄŸerlendirmesinin gerçekleri yansıtmadığını gözler önüne seriyor.

Avukat Barış Yıldırım, Ä°liç’teki madenin ÇED gerekli deÄŸildir kararına karşı dava açtı ve DSÄ°’nin görüşüne iliÅŸkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yıldırım, DSÄ°’nin bölgede herhangi bir su havzası ve içme suyu olmadığı yönündeki görüşünün, Fırat Nehri’nin yakınında bulunan maden bölgesinin gerçeklerini yansıtmadığını belirtti. Projeye iliÅŸkin verilen cevabın hukuka ve vicdana aykırı olduÄŸunu vurguladı.

Bu durum, maden faciasının yaşandığı bölgede yapılan değerlendirmelerin ve ÇED raporlarının güvenilirliği konusunda ciddi endişeleri beraberinde getiriyor. Madencilik faaliyetlerinin doğaya ve insan sağlığına zarar vermeden yürütülmesi için titizlikle denetlenmesi gerektiği bir kez daha ortaya çıkıyor.

Ä°liç’teki maden faciasında hayatını kaybeden işçilerin ailelerine baÅŸsaÄŸlığı ve yaralılara acil ÅŸifalar dilerken, yetkililerin sorumluları hesap vermeye çağıran bir adım atması ve benzer trajedilerin yaÅŸanmasını önlemek adına gerekli önlemleri alması bekleniyor.

NHY/ Gazete Duvar, Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi