Eski Başbakana yalan ifadeden 8 ay hapis cezası

Eski Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, hükümetin yolsuzluk iddialarına ilişkin bir soruşturma sırasında yalan beyanda bulunmakla suçlandı ve 8 ay ertelemeli hapis cezasına çarptırıldı.

Viyana Eyalet Mahkemesi, Kurz’un, Ä°biza skandalını soruÅŸturmak için kurulan meclis araÅŸtırma komisyonuna verdiÄŸi ifadenin gerçeÄŸi tam olarak yansıtmadığı hükmüne vardı. Mahkeme ayrıca Kurz’un ulusal varlık fonu konumundaki ÖBAG şirketinin denetleme kurulu üzerinde nüfuzunu, komisyonda kabul ettiÄŸinden daha fazla kullandığı sonucuna vardı.

Kurz, meclis araÅŸtırma komisyonuna Haziran 2020 yılında verdiÄŸi ifadede Thomas Schmid’in ÅŸirketin başına atanmasıyla ilgili geliÅŸmelerle ilgili olarak bilgi aldığını ancak sürece aktif bir biçimde müdahalede bulunmadığını söylemiÅŸti. Ancak, Schmid ile yaptığı chat yazışmaları bu açıklamalarını zora sokmuÅŸtu. Söz konusu mesajlaÅŸmalarda, Kurz’un Schmid’e “Ä°stediÄŸin her ÅŸeyi alıyorsun” yazdıktan sonra öpücük emojileri koyduÄŸu, Schmid’inse “Çok mutluyum :-))) BaÅŸbakanımı seviyorum” yanıtını verdiÄŸi görülüyordu.

37 yaşındaki Sebastian Kurz partisiyle ilgili yolsuzluk suçlamaları nedeniyle 2021 yılında istifa etmek zorunda kalmıştı. Kurz’un genel baÅŸkanı olduÄŸu Avusturya Halk Partisi’nin (ÖVP) kontrolündeki maliye bakanlığının kamu kaynaklarını sahte seçim anketleri ve parti hakkında olumlu yönde medya yayınları yapılması için harcadığı ileri sürülmüştü.

NHY/ Reuters