Myanmar ordusu soykırım yaptı

Birleşmiş Milletler, Myanmar ordusunun 2017 yılında Arakanlı Müslüman kadınlara uyguladığı toplu tecavüzlerin soykırım niyetinin bir göstergesi olduğunu açıkladı.

BM İnsan Hakları Konseyi tarafından yayınlanan raporda, soykırım eylemlerini soruşturmayan ve kimseyi cezalandırmayan Myanmar hükümeti olanlardan sorumlu tutuldu.

Raporda, “Yüzlerce Rohingyalı kadın ve kız çocuğunun tecavüze uğradığı ve Myanmar ordusunun toplu tecavüz vakıalarının yüzde 82’sinden sorumlu olduğu belirtildi.

Myanmar hükümeti, BM araÅŸtırmacılarının bölgeye girmesine izin vermedi. AraÅŸtırmacılar BangladeÅŸ, Tayland ve Malezya’daki mülteci kamplarına gitti ve yardım grupları, düşünce kuruluÅŸları, akademisyenler ve hükümetler arası kuruluÅŸlarla görüştü.

Soykırımın 5 eyleminden 4’ü gerçekleÅŸti

BM, geçen yıl yayınladığı raporda, Myanmar ordusu ve belirli sivillerin (fanatik Budistler), Arakanlı Müslümanlara karşı BM Soykırım Suçunun Engellenmesi ve Cezalandırılması SözleÅŸmesi’nde soykırım olarak tanımlanması için belirlenen 5 eylemden 4’ünü iÅŸlediÄŸinin açıklamıştı.

Soykırım suçu içeren bu eylemler, ‘grup üyelerinin öldürülmesi, grubun üyelerine ciddi bedensel ya da zihinsel hasar verilmesi, grubun yaÅŸam koÅŸullarının bunun grubun bütününe ya da bir kısmına getireceÄŸi fiziksel yıkım hesaplanarak kasti olarak bozulması ve grup içinde doÄŸumları engelleyecek yöntemlerin uygulanması’ ÅŸeklinde sıralanmıştı.

Raporda “Soykırım niyetine iliÅŸkin doÄŸrudan kanıtlarının nadir olduÄŸu”, bununla birlikte elde edilen tüm deliller bir araya geldiÄŸinde “soykırım niyetinin” olduÄŸu sonucuna ulaşılabileceÄŸine dikkat çekilmiÅŸti.

Arakanlı sığınmacılar Myanmar’a dönmeyi reddediyor

BangladeÅŸ’e sığınan Arakanlı Müslümanlar baskı ve zulümden kaçtıkları Myanmar’a geri dönmeyi kabul etmiyor.

BangladeÅŸ Mülteci Yardım ve Geri Dönüş Komiseri Abul Kalam, basına yaptığı açıklamada, Myanmar hükümetinin bu ay 3 bin 500 Arakanlı Müslüman’ın geri dönüşüne onay vermesinin ardından Arakanlı Müslümanlardan hiçbirinin geri dönmek istemediÄŸini belirtti.

Kalam, halihazırda BangladeÅŸ hükümeti ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi (BMMYK) tarafından kendileriyle görüşülen 295 aileden herhangi birinin, Myanmar’a dönmeye razı olmadığını ifade etti.

Myanmar hükümeti, daha önce geri dönüşlerin bugünden itibaren başlayacağını duyurmuştu.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Arakan’da 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoÄŸu Müslüman binlerce kiÅŸi katledilmiÅŸ, yüzlerce ev ve iÅŸ yeri ateÅŸe verilmiÅŸti.

Arakan’daki sınır karakollarına 25 AÄŸustos 2017’de düzenlenen eÅŸ zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel ÅŸiddet eylemleri baÅŸlatmıştı.

BirleÅŸmiÅŸ Milletlere (BM) göre, AÄŸustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp BangladeÅŸ’e sığınanların sayısı 745 bine ulaÅŸtı. Uluslararası insan hakları kuruluÅŸları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiÄŸini kanıtladı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik ÅŸiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor.

Kaynak: Reuters