Musa Anter: Kürt bilgesi ve direniş gazetecisi

Kürt bilgesi ve gazeteci Musa Anter, 20 Eylül 1992 tarihinde Diyarbakır’da uÄŸradığı silahlı saldırıda öldürüldü. Failler bulunmadığı gibi katliama dair dava geçen yıl zaman aşımından düşürüldü.

Anter, 1920 yılında Mardin’in Nusaybin ilçesinde doÄŸdu. Ä°lkokulu Mardin’de, ortaokul ve liseyi Adana’da okudu. Ä°stanbul Ãœniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi.

Askerlik görevini tamamladıktan sonra Diyarbakır’da gazetecilik yapmaya baÅŸladı. 1950’li yıllarda Demokrat Parti’ye muhalif bir gazeteci olarak tanındı. 1960 ihtilali sonrasında 11 yıl hapis yattı.

1970’li yıllarda “Kürt Sorunu” üzerine çalışmalar yapan Anter, 1974’te “Özgür Gündem” gazetesini kurdu. Gazete, Kürt halkının sesi olmaya devam etti.

1980 darbesinden sonra yeniden tutuklanan Anter, 1984’te tahliye edildi. 1986’da “Yeni Ãœlke” gazetesini kurdu. Gazete, Kürt halkının özgürlük mücadelesini desteklemeye devam etti.

Anter, 20 Eylül 1992 tarihinde Diyarbakır’da uÄŸradığı silahlı saldırıda öldürüldü. Saldırıda Anter’in yanında bulunan gazeteci ve yazar Orhan MiroÄŸlu da yaralandı.

Anter’in öldürülmesinin ardından soruÅŸturma 17 yıl sonra yeniden baÅŸlatıldı. JÄ°TEM itirafçısı Abdülkadir Aygan’ın Anter’in öldürülmesi talimatını JÄ°TEM tarafından Mahmut Yıldırım’ın verdiÄŸini itiraf etmesi üzerine, YeÅŸil kod adlı Mahmut Yıldırım, Hamit Yıldırım, Abdülkadir Aygan ve emekli Albay SavaÅŸ Gevrekçi hakkında dava açıldı.

Ancak dava, zaman aşımı nedeniyle düşürüldü.

Anter’in gazetecilik anlayışı

Anter, “direniÅŸ gazeteciliÄŸi” anlayışıyla tanınıyordu. Anter’e göre gazetecilik, sadece haber yapmak deÄŸil, aynı zamanda zulme karşı mücadele etmekti.

Anter, gazetecilik yaparken Kürt halkının haklarını ve özgürlük mücadelesini savundu. Anter’in yazıları ve açıklamaları, Türkiye’de Kürt sorununun tartışılmasına önemli katkılarda bulundu.

Anter, öldürülmesinin ardından da Kürt halkının özgürlük mücadelesinin sembolü olmaya devam ediyor. Anter’in adı, Kürt halkının özgürlük mücadelesinde bir direniÅŸ sloganı haline geldi.

Anter’in mirası

Anter’in ölümünden sonra, onun anısını yaÅŸatmak için birçok etkinlik düzenlendi. Anter’in adı, Kürtçe ve Türkçe yayın yapan birçok gazete ve dergide yaÅŸatılıyor.

Diyarbakır’da Anter’in anısına bir park ve bir kültür merkezi açıldı. Anter’in hayatını anlatan “Apê Musa” adlı bir film de çekildi.

Anter’in mirası, Kürt halkının özgürlük mücadelesinde önemli bir yere sahip. Anter, Kürt halkının özgürlük mücadelesinin öncülerinden biri olarak hatırlanmaya devam edecek.

Anter’in öldürülmesinin zaman aşımından düşürülmesi

Anter’in öldürülmesine iliÅŸkin dava, 2022 yılında zaman aşımından düşürüldü. Anter’in oÄŸlu Dicle Anter, davayı AYM’ye taşıdı. AYM, henüz baÅŸvuruyu sonuçlandırmadı.

Anter’in öldürülmesinin zaman aşımından düşürülmesi, Türkiye’de faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmaması konusundaki endiÅŸeleri artırdı.