Muhalefetin yargıdaki rüşvet iddialarının araştırılması önerisi AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.
Yeşil Sol Parti’nin yargıdaki rüşvet ve yolsuzluk iddialarını araştırma önergesinin bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesine ilişkin grup önerisi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerinin gerekçesini açıklayan Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Zülküf Uçar, yargının bağımsızlığının sağlanmadığı sürece benzer sorunların katlanarak büyüyeceğini söyledi.
Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya ise iktidarın yargıyı siyasallaştırdığını ve Anayasa Mahkemesi kararlarını işine geldiği zaman tanıdığını, işine gelmediği zaman ise suçladığına dikkat çekti. İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz da yargının tarafsız ve bağımsız olması gerektiğini vurguladı.
Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise önergenin reddedilmesi üzerine, iktidarın yargıyı rüşvetle işlemeye devam etmek istediğini söyledi.
Muhalefetin tepkisi
Muhalefet milletvekilleri, önergenin reddedilmesi üzerine tepki gösterdi.
Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Kocaman bir ülkede bir başsavcı mektup yazıyor. Meclis’i göreve davet ediyoruz. Hayır oyuyla iktidar şunu söylüyor. ‘Yargı rüşvetle işlemeye devam etsin. Biz baskıyla yargıyı işletelim’ diyorlar. Bunun başka bir izahı yok” dedi.
Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya da “Bugün Türkiye’de yargı bağımsız değil. Yargıyı tekeline alarak demokrasi mücadelesine karşı Demoklas’in kılıcı gibi yaşanan sorunlardır. Hükümet eliyle hakimlere talimatlar gönderilmekte, özgür irade ve vicdani tutumda ısrar eden hakimler sürülmekte, tehdit edilmekte, ihraçlarla tutuklamalarla yüz yüze bırakılmaktadır” ifadelerini kullandı.
İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz ise “Bugün Türkiye’de yargıda bağımsızlık yoktur. Adalet Bakanı’nı atayan Sayın Cumhurbaşkanı. Bakan yardımcılarını atayan Sayın Cumhurbaşkanı. Adalet Bakanlığı bürokrasisini atayan sayın Cumhurbaşkanı. Bütün bu atama silsilesinde temel konu nedir, denetim ödevi. Her kurum içerisinde çürükler olacaktır ama denetim mekanizması bu çürükleri öngörerek tespit etmek ve gereğini yapmak durumdadır” diye konuştu.
AKP ve MHP’nin gerekçesi
AKP ve MHP, önergenin reddedilmesi için şu gerekçeleri öne sürdü:
Önergede iddia edilen hususlar hakkında yargı makamları tarafından soruşturmaların yürütüldüğünü, önergenin gündeme alınması, yargının işleyişini sekteye uğratacağı ve önerge, siyasi bir amaç taşıdığı ileri sürüldü.
Önergenin içeriği
Yeşil Sol Parti’nin önergesi, yargıda rüşvet ve yolsuzluk iddialarının araştırılması için bir komisyon kurulmasını öngörüyordu. Komisyon, iddiaları araştıracak, gerekli gördüğü kişileri dinleyecek ve raporunu TBMM’ye sunacaktı.
- İTÜ Mezuniyetinde Rektöre Sırt Çevirdiler: Öğrencilerden Mandal’a Islıklı Protesto - 13 Temmuz 2025
- CHP’den Operasyonlara Sert Yanıt: “Geri Adım Yok, Artacak Tek Şey Oylarımızdır” - 13 Temmuz 2025
- Kamudan Dev Elektrik Harcaması: 7 Ayda 1,1 Milyar TL’lik Fatura, Aslan Payı Yine Aynı Şirketlerde - 13 Temmuz 2025