Dr. Harun Yılmaz, Rusya’nın, “maliyet etkin” politikasının Gürcistan’da, Suriye’de ve Afrika iÅŸlerinde görüldüğünü belirterek, “Ve ÅŸimdiye kadar Ukrayna’da da görüyoruz” dedi.
“Tam ölçekli iÅŸgal Moskova’nın maliyet-fayda hesabına uymuyor”
Akademisyen, Dr. Harun Yılmaz, “Ukrayna’nın tam ölçekli iÅŸgali, Moskova’nın fayda-maliyet hesabına uymuyor. Yani, bu mantıksız ve sadece birinci aÅŸamadan ikinci aÅŸamaya geçiyor olabiliriz” dedi.
Ä°ngiltere’deki Routledge’de akademik editör olarak görev yapan Dr. Harun Yılmaz, ABD merkezli yayın kuruluÅŸu NPR’da Scott Simon’un sorularını yanıtladı.
Ukrayna, Kafkaslar ve Orta Asya konularında araştırmalar yapan Yılmaz, şunları söyledi:
“Rusya’nın son yirmi yıldaki jeopolitik davranışının daha yakından incelenmesi, aslında sahadaki riskleri net bir ÅŸekilde anladıklarını gösteriyor. (Ukrayna’da) tam bir istila, Moskova’nın maliyet-fayda hesabına uymuyor. çünkü jeopolitik hedeflerde sert güç kullanımı söz konusu olduÄŸunda genellikle düşük maliyetli bir politika izliyorlar.
ÖrneÄŸin, 2008’de Gürcistan savaşında gördük ki, Rusya, ayrılıkçı güçlerin yanında Güney Osetya ve Abhazya’nın ayrılıkçı bölgelerinde Gürcistan hükümetine karşı müdahale etti. O zamanlar, Rus kuvvetleri gerçekten zorlu bir düşmanla karşı karşıya deÄŸildi ve Gürcü kuvvetlerini kolayca yenebildi. Daha sonra Rus birlikleri tam olarak Gürcistan’a geçti ancak 20 km sonra durdu. Gürcü güçlerini Güney Osetya’dan geri püskürtmek gibi sınırlı bir hedefe ulaşıldığında, Moskova Avrupa arabuluculuÄŸuna açıktı.
‘Maliyet etkin politika’
Aslında Rus birlikleri Gürcistan’ı tamamen ikiye bölebilir, Azerbaycan’dan Akdeniz kıyılarına kadar uzanan deÄŸerli petrol ve gaz boru hatlarının kontrolünü ele geçirebilir ve Gürcistan ekonomisini ve siyasi sistemini felç edebilirdi, ancak bölgesel ve küresel maliyetler Rusya için çok yüksek olurdu, bu yüzden sınırlı askeri operasyonda durdular.
Bu maliyet hesabını ve maliyet etkin politikasını Suriye’de ve Afrika iÅŸlerinde de görüyoruz. Dolayısıyla, jeopolitikte bu maliyet etkin politikayı, sert gücün maliyet etkin kullanımını sürekli olarak görüyoruz. Ve ÅŸimdiye kadar Ukrayna’da da görüyoruz.”
“Asıl hedef Ukrayna deÄŸil”
Yılmaz, Rusya’nın Ukrayna politikasındaki amacına iliÅŸkin de ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:
“Asıl hedef Ukrayna deÄŸil. Ancak, Moskova, Batılı ülkeleri nihayet Avrupa güvenliÄŸi meseleleri üzerinde müzakereler için masaya oturmaya zorlamak istiyor. Çünkü 1991’den beri Batı ilk kez Rusya ile ciddi bir ÅŸekilde Avrupa’nın güvenlik meselelerini tartışmak için ciddi bir ÅŸekilde meÅŸgul oluyor. Ä°zledikleri stratejiye giden yol…
Moskova birkaç konuda düzenlemeler yapılmasını istiyor, ancak bunlar Avrupa’da orta menzilli balistik füzelerin geliÅŸtirilmesini durdurmak ve Rusya sınırlarına yakın askeri tatbikatları sınırlamak da dahil olmak üzere Avrupa’nın güvenlik meseleleri.
Ekim 2018, Trump yönetimi, Reagan ve Gorbaçov tarafından imzalanan 1987 Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler AntlaÅŸması’ndan çekilmeye karar verdi. Bu anlaÅŸma, her iki tarafın da orta menzilli nükleer kuvvetlere sahip olmasını, üretmesini veya bilirsiniz, uçuÅŸ testi yapmasını yasakladı. Åžimdi o anlaÅŸmaya sahip deÄŸiliz.
BaÅŸka bir deyiÅŸle Moskova, Ukrayna’nın NATO’ya girmeyeceÄŸini anlıyorlar ve mesele bu deÄŸil. Aslında mesele, NATO’nun Ukrayna’ya Amerikan füzeleri veya füze savunma unsurları ÅŸeklinde girip girmediÄŸidir. Avrupa’da füze konuÅŸlandırmalarını sınırlayan herhangi bir uluslararası düzenleme yok.”
“Sadece ikinci aÅŸamaya geçiyor”
Dr. Harun Yılmaz, “Vladimir Putin’in neden askeri güç kullanmayı tercih ettiÄŸi” sorusunu da şöyle yanıtladı:
“Bence daha fazla seçenek var. Moskova’nın bunu uzun bir süreç olarak gördüğünü düşünüyorum. Birinci aÅŸamadan ikinci aÅŸamaya geçiyor olabiliriz ve bir üçüncü aÅŸama olabilir. Ancak bunlar mutlaka Ukrayna’nın tam ölçekli bir iÅŸgali deÄŸil.
Tabii ki, son iddialar elbette önemli ve askeri analistler aldıkları istihbarata göre belirli senaryolar üzerinde çalışıyorlar ki bu doÄŸaldır, normaldir. Ancak devam eden sürecin, Moskova’nın jeopolitiÄŸi kullanarak sert güç konusunda maliyet etkin bir politika izlediÄŸini gösterdiÄŸini söyleyebilirim. Ukrayna’nın tam ölçekli iÅŸgali, Moskova’nın fayda-maliyet hesabına uymuyor. Yani, bu mantıksız ve sadece birinci aÅŸamadan ikinci aÅŸamaya geçiyor olabiliriz. Yani günler veya haftalar meselesi deÄŸil. Uzun bir sürecin, müzakerelerin ve bazı askeri manevraların daha ileri aÅŸamalarını görebiliriz.”
- Talihsiz Anjel Hala ve Edirne Kuşatması Günleri - 29 Ocak 2025
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024