Midilliden  İzlenimler

Bayramda üç günlük Midilli gezisinden bir çok izlenimle döndük. Bu izlenimleri yazmadaki amaç, kendi ülkemizde de olumlu sonuçlar çıkarmaktır.

RES’ler kaldırılıyor: Adada kamuya ait (yani devletin) Rüzgar Enerji Santralleri sökülmüş. Ancak Özele ait bir iki yerde kalmış. Onlarında kaldırılacağı ifade edildi. Nedeni ise. Doğal yaşamı etkilememek. Yani Hava koridorlarında göç eden göçmen kuşların zarar görmesi. Göçmen kuşların zarar görmemesidir. Bizde tam tersi her taraf RES’lerle doldurulmaya çalışılıyor. Hem de orman alanlarına zarar vererek. Adada RES yerine GES’ler hayata geçiriliyor. Ancak onda da dikkat çeken olay: GES’ler için tarım yapılamayan taşlık alan ve orman varlığının olmadığı alan seçiliyor. Ayrıca geniş bir alana değil, Güneşe ayarlı dönen ve 20’den fazla panoyu üzerinde taşıyan sistemler kurarak hem alandan, hemde güneşten en üst düzeyde faydalanıyorlar. Bizde bu da bağ, bahçe ve tarım alanları güneş panosu tarlaları oluşturarak enerji sağlanmaya çalışıyorlar.

Adada Çanak Anten Yok:  Çatılarda görüntü kirliliği yaratan Çanak antenler yok. Yer yer eski tel antenler olsa da genelde Karasal Kablo yayın ağı ile televizyon yayınları izlenmekte. Hem de görüntü kalitesi daha yüksek bir düzeydedir.

Taşlaşmış Ağaç Müze alanı: Adanın yaklaşık üçte biri alanı 20 milyon yıl önce yaşanan volkanik patlamalarda küllerin altında kalan taşlaşmış ve mermerleşmiş ağaç alanlarının koruma altına alınması. Bu alanları koruma altına almışlar. Ve Bu alanda hiçbir işlem yapılmamakta. Her tür iş ve işlemelere kapatılmıştır. Bu ve benzeri tarihi ve kültürel varlıkları çok ciddi bir şekilde korumaktadırlar. Onların gelecek nesillere sağlam olarak aktarılması için özel çaba harcanmaktadır.

Sahillerin Kullanımı:  Sahillerde Plaj niteliğindeki kumsal alanların şemsiye ve Şenzoglar kamunun ve ücretsiz. Sahillerde bir tek çöp bulmak mümkün değil. Tertemiz kumsalları ile kendini gösteriyor. Oradaki özel işletmeler sadece talep edilen hizmeti vermektedirler. Kimse o alanları “özel” alan deyip pazarlayamıyor. Topluma hizmette geniş bir esneklik ve kolaylık sunulmaktadır.

Hayvancılığı Teşvik: Adada koyun besiciliği teşvik edilmektedir. 450 bin koyun varlığından bahsedilmekte. Koyun beslenen alan ise taş duvarlarla çevrilmiş. Ve sürünün peşinde dolaşan kimse yok. Hayvanlar otlayıp, sonrada yaylaklarına geri dönüyorlar. Kaybolma, çalınma endişesi yaşanmıyor. Ve bunların sütünde de adaya özgü özel peynir üretimleri yapılarak teşvik edilmektedir. Aynı şey Zeytin yetiştiriciliğinde de var. Zeytin varlığı olarak 13 milyon kök ağaçtan bahsedilmekte. Bu ağaçlarda eksilme değil. Sürekli sayı artırılmaya çalışılmaktadır.

Suç Oranı Sıfır: Adada bir tek ceza evi var oda Midilli merkezde. Orada da iddia o ki yunan asıllı kimse yok. Olanlar ise insan kaçakçılığı yapan başka uluslardan kişiler kalmaktadır.