Metin Feyzioğlu’na TBB delegelerinden kınama

Ankara Barosu’nun, LGBTİQ+ bireyleri hedef gösteren Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a yönelik açıklamasını, ‘sorumsuz’ olarak niteleyen ve “tasvip etmemiz mümkün değildir” diyen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’na Muğla Barosu Türkiye Barolar Birliği delegelerinden tepki gösterdi. Yaptıkları basın açıklaması ile Ankara Barosu’na destek veren Muğla Barosu Türkiye Barolar Birliği Delegeleri, Feyzioğlu’nu kınadı.

Muğla Barosu Türkiye Barolar Birliği Delegeleri Av. Birdal Ertuğrul, Mustafa Hükkamoğlu, Ayla Kara ve Süleyman Aksoy şu açıklamayı yaptı.

“Diyanet İşleri Başkanı’nın son açıklamasında ülkemizdeki kötülüklerin ve virüs salgınının nedenini, eşcinsellik ve zina gibi olaylara bağlamasını Ankara Barosu’nun bu açıklamanın anayasal ilkelere aykırı ve suç niteliğinde olduğu gerekçesi ile kınaması ve suç duyurusunda bulunmasından sonra Ankara Barosuna karşı başta Cumhurbaşkanı olmak üzere Türkiye Barolar Birliği Başkanı tarafından ve kimi basın organlarında kınama açıklamaları yapılmaktadır. Avukatlık yasamızın 76. maddesine göre, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve koruyup geliştirmek baroların görevidir. Diyanet İşleri Başkanının açıklamaları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine ve anayasamızın laiklik ilkesine ve kişisel özgürlüklere uygun olmayan, hukuka ters düşen ve bu nedenle gerçeklere de aykırı olduğu için Ankara Barosu, bu açıklamaları kınayarak yasadan doğan önemli bir görev yerine getirmiştir. Buna karşılık Ankara Barosunun yanında yer alarak hem Baroyu ve hem de hukuku koruması gereken TBB başkanının bu tutumu uzunca bir süreden bu yana mesleğe yakışmayan davranışlarının yeni bir örneğidir. Anayasamızın 2. ve Avukatlık Yasamızın 76. maddesine uygun olarak önemli bir görevini yerine getirmiş olan Ankara Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulunun yanında olduğumuzu ve TBB Başkanını kınadığımızı belirtiyoruz.”