Kurşun zehirlenmesinden yılda yaklaşık 1 milyon kişi ölüyor

Dünyada kurşun zehirlenmesinden yılda yaklaşık 1 milyon kişinin öldüğü bildirildi.

Dünyada kurşun zehirlenmesinden yılda yaklaşık 1 milyon kişinin öldüğü bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü, Kurşun Zehirlenmesini Önleme Eylem Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, kurşun zehirlenmesinden 1 milyon kişinin ölmesine yol açmasının yanı sıra çoğunluğu çocuk milyonlarca kişide de kansızlık, yüksek tansiyon, bağışıklık sistemine zararlı ve üreme organlarına zararlı haller dahil birçok ömür boyu süren hastalığa neden olduğunu belirtti.

DSÖ kandaki kurşun düzeyi 5ug/dl’den fazla olan bütün kişilerin kurşuna maruz kalmasına son vermek için önlemler alınması çağrısında bulundu.

UNICEF ise 3 çocuktan birinin, yani küresel olarak 800 milyon kadar çocuğun kanındaki kurşun değerinin 5 µg/dl düzeyinde olduğunu belirterek, bu sorunu çözmek için acilen küresel önlemler alınmasını istedi.

DSÖ Çevre, İklim ve Sağlık Bölümü Başkanı Dr. Maria Nera “kurşuna maruz kalmak özellikle çocukların beyin gelişimi için tehlikeli ve zeka geriliği, dikkat aralığının azalması, öğrenme yetisinin zarar görmesi ve davranış sorunlarının artması riskine yol açabileceğini” söyledi. Nera, çocukların beyinlerine verilen bu önlenebilir zararların büyük potansiyel kayıplarına yol açabileceğini kaydetti.

Kurşun merkezi sinir sistemi ve beyin, üreme sistemleri, böbrekler, kalp damar sistemi, kan sistemi ve bağışıklık sistemi dahil birçok sisteme zarar veriyor.

DSÖ idiyopatik zeka geriliğinin yüzde 30, kalp dalar hastalıklarının yüzde 4,6 ve kronik böbrek hastalıklarının yüzde 3’ünün kurşuna maruz kalma nedeniyle ortaya çıktığını belirtiyor.

Madencilik ve döküm, elektronik atıkların ve kurşun bazlı pillerin geri dönüştürülmesi sıhhi tesisat işleri ve cephane üretimi gibi birçok alanlarda kurşuna maruz kalınma riski var.

Özellikle gelişmekte olan ülkelerde bu alanlarda çocuklar ve yetişme çağında olanlar kurşuna maruz kalıyor.

Çocuklar ayrıca kurşunla boyanmış oyuncaklar ya da yüzeylerden parçacık ve tozlar yutarak ya da kurşunla sırlanmış seramiklerden, bazı geleneksel ilaçlardan ve kozmetiklerden kaynaklanan kurşuna maruz kalabilirler.

DSÖ Çevre, İklim Değişikliği ve Sağlık bölümü Kimyasal Güvenlik birim başkanı Lesley Onyon, kurşuna maruz kalmanın önlenmesi alanında dünya çapında önemli bir ilerleme sağlandığını belirterek, “son on yılda dünyada boyalarda kurşun kullanımında önemli azalma sağlandı. Şimdi 84’den fazla ülke kurşun içeren boyaların üretimi, ithali ve satışını sınırlandıran önemli yasalara sahip. ayrıca kurşunlu petrol konusunda da küresel bir yasak var. Ama hala yapılması gereken şeyler var. Kurşun zehirlenmesi önlemlerle kesinlikle önlenebilir bir şey” dedi.

DSÖ kurşunu, çocuklar, işçiler ve üreme çağındaki kadınların sağlığını korumak için harekete geçilmesi gereken 10 büyük kamu sağlığı sorunundan biri olarak belirledi. Ve bütün ülkeleri kurşun içeren boyaları yasaklamaya, çocukların kurşuna maruz kalma kaynaklarını belirleyip ortadan kaldırmaya, halkı kurşun içeren malzemelerin yanlış kullanımına karşı eğitmeye ve Kurşun Zehirlenmesine Hayır demeye çağırdı.