İzmir’de 3 Suriyeli göçmen yakılarak öldürüldü

İzmir Güzelbahçe’de bir şirkette çalışan üç Suriyeli işçinin gece uykudayken kaldıkları odaya benzin dökülüp yakılarak öldürüldüğü iddia edildi.

16 Kasım 2021’de sabah dört sıralarında gerçekleşen olay, fail iki Türkiye vatandaşını öldürme suçlamasıyla tutuklanınca ortaya çıktı.

21 yaşındaki Ahmed El Ali, 23 yaşındaki Memun En Nebhan ve 17 yaşındaki Muhammed El Hüseyin El Abdo El Biş’in ölümü hakkında İnsan Hakları Derneği izmir Şubesi ailelerle birlikte basın açıklaması yaptı.

İzmir’de üç Suriyeli işçinin yakılarak öldürüldüğü iddiası

Kısıtlama kararı getirilen dosyayı incelediklerini söyleyen İHD yetkilileri, olayın ‘tasarlanarak ırkçı saikle’ işlendiği tespitinde bulundu.

Kamuoyuna failin ‘akli dengesinin bozuk’ olduğuna dair yansıtılan haberlere de tepki gösterdi.

‘’Olay gece 4 sıralarında yaşanıyor ve diğer çalışanlar, üç mültecinin de kendilerini dışarı atmaya çalışarak yardım istediklerini görmüş. İş yeri sahibi 4 buçukta olay yerine geliyor. Ve hemen ambulans, polis ekipleri, itfaiyeye haber veriliyor. Aynı saatlerde yangını gören devriye polisler olay yerine geliyor ve üç kişi Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yeşilyurt Devlet Hastanesi ve 9 Eylül Hastanesine kaldırılıyor. Burada yoğun bakıma alınıyorlar. Ahmed ve Muhammed, olay gününden iki gün sonra sabaha karşı ikişer saat arayla yaşamını yitirdi. Memun ise olay gününden bir hafta sonra yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerden ikisinin İzmir’de cenazelerinin defnedildiği, bir kişinin ise ailesinin talebi üzerine Suriye’ye defnedilmesi için gönderildiği bilgilerine ulaştık.’’

Emniyet ve itfaiye ekiplerinin ilk raporunda yangın şüphesi

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, olay yerinde inceleme yapan Güzelbahçe Emniyeti ve itfaiye ekiplerinin ilk raporlarında, mültecilerin kaldığı odada bulunan elektrikli sobadan kaynaklı yangının çıktığının belirtildiğini açıkladı.

‘’Ancak olayın gerçekleşmesinden bir önceki akşam 8-9 civarı Urla’da çalışan bir işçi, arkadaşına ‘orası yanacak, o Suriyeliler bugün ölecek’ şeklinde konuştuğu daha sonra iş yeri çalışanlarının bu duyumu öğrenmeleri üzerine iş yeri sahibi ve avukatlarına bilgi verdiği belirtildi. Ayrıca bu duyumun emniyete iletildiği ve emniyet tarafından kişinin tespit edilerek teknik takibe alındığı belirtilmiştir. 26 Kasım 2021 günü aynı kişinin Güzelbahçe’de bulunan iddia bayisi sahibi bir kişiyi takip ederek evinin önünde kişinin eşi ve kendisini bıçaklaması üzerine olay yerinden kaçarken yakalandığı tespit edildi. Ve o gün verdiği ifadesinde Güzelbahçe’de yaşamını yitiren Suriyeli mültecileri kendisinin bir bidon benzin dökerek yaktığını söylemiştir. Katil bu ifadesinin üzerine tutuklanmış ve hapishaneye sevk edilmiştir.‘’

İHD: Soruşturma ve kovuşturma sürecini takip edeceğiz

Mültecilere yönelik bu gibi saldırıların artmasından endişe duyduğunu açıklayan İHD, dosyanın takipçisi ve davanın müdahili olacak.

”Dosyayı inceleyebildiğimiz kadarıyla olayın tasarlanarak ırkçı saikle işlendiği ortadadır. Ancak bu durum kamuoyunda kişinin akli dengesinin bozuk olduğu, Suriyeli mültecilere yönelik ırkçı saikle cinayet işlemediği gibi bir algı yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu durum ırkçı saikle işlenen cinayetin örtbas edilmesine yöneliktir. Dosyadaki kısıtlama nedeniyle şimdilik bu kadar bilgi verebilmekteyiz. Ancak soruşturma ve kovuşturma sürecini takip edeceğimizi ve ilerleyen aşamalarda bilgilendirmeye devam edeceğimizi ifade ediyoruz.”

Olay yerinden görüntüler sosyal medyada paylaşıldı

Bununla birlikte sosyal medyada olayın yaşandığı yere dair görüntüler paylaşıldı.

Mülteci Medyası hesabından paylaşılan görüntülere ”3 mülteci işçinin yakılarak öldürüldüğü olay yerinin görüntülerine ulaştık. Ayrıca edindiğimiz bilgilere göre katil karakoldaki ifadesinde milliyetçi saiklerle mültecileri yaktığını itiraf etti.” ifadeleri kullanıldı.

Ne olmuştu?

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi 23 yaşındaki Mamoun al-Nabhan, 21 yaşındaki Ahmed Al-Ali ve 17 yaşındaki Muhammed el-Bish’in, İzmir’de üzerilerine benzin dökülerek yakıldığını duyurmuştu.

Daha sonra Suriye İnsan Hakları Gözlemevi hayatını kaybeden üç Suriyeli işçinin fotoğraflarını ve kimlik bilgilerini sosyal medyada paylaştı. Fakat İzmir’de yaşanan olayla ilgili yapılan araştırmanın sonucu henüz basınla paylaşılmadı.