İstanbul’da öğrenci olmak zorlaştı: Aylık maliyet 12 bin 535 TL’yi buldu

İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) yaptığı Öğrenci Yaşam Maliyeti Araştırması, İstanbul’da üniversite öğrencilerinin karşı karşıya kaldığı ekonomik zorlukları ortaya koydu. Araştırmaya göre, İstanbul’da özel yurtta veya üç kişilik bir evde kalan bir öğrencinin aylık yaşam maliyeti bir yıl içinde iki katından fazla artarak asgari ücretin çok üzerine çıktı. Barınma, market, fatura, ulaşım, kültür sanat, kırtasiye ve kişisel bakım gibi temel harcama kalemlerindeki artışlar, öğrencilerin bütçelerini sarsıyor.

Özel yurtta kalan bir öğrencinin aylık yaşam maliyeti 10 bin 360 TL oldu
Araştırma, 2023 Eylül verilerine göre, İstanbul’da özel yurtta kalan bir öğrencinin aylık yaşam maliyetinin 10 bin 360 TL olduğunu gösteriyor. Bu rakam, geçen yılın aynı döneminde 3 bin 300 TL idi. Yani bir yıl içinde yüzde 214’lük bir artış yaşandı. Bu artışın en büyük nedeni, barınma harcamalarındaki yükseliş. Özel yurtta kalan bir öğrencinin aylık barınma harcaması geçen yıl 2 bin TL iken, bu yıl 8 bin TL’ye çıktı. Market ve dışarıdan yemek harcamaları da iki katından fazla artarak 550 TL’den 2 bin 287 TL’ye yükseldi. Fatura ödemeleri, kültür sanat, kırtasiye, kişisel bakım ve ulaşım harcamaları da önemli oranda arttı.

Üç kişilik bir evde kalan bir öğrencinin aylık yaşam maliyeti 12 bin 535 TL oldu
Araştırma, İstanbul’da üç kişiyle birlikte kiralık evde oturan bir öğrencinin aylık yaşam maliyetinin ise 12 bin 535 TL olduğunu ortaya koyuyor. Bu rakam da geçen yılın aynı döneminde 5 bin 357 TL idi. Yani bir yıl içinde yüzde 134’lük bir artış meydana geldi. Bu artışın en büyük nedeni de yine barınma harcamalarındaki yükseliş. Üç kişilik bir evde kalan bir öğrencinin aylık barınma harcaması geçen yıl bin 900 TL iken, bu yıl 6 bin 250 TL’ye çıktı. Market ve dışarıdan yemek harcamaları da neredeyse iki katına çıkarak bin 780 TL’den 3 bin 797 TL’ye yükseldi. Diğer harcama kalemlerinde de önemli oranda artışlar görüldü.

İPA: “Öğrencilerin pek çok ihtiyacı daha maliyetli hale geldi”

İPA, araştırmanın sonuçlarını değerlendirirken, “Barınma, büyük kentlerde öğrenci olanların en büyük gider kalemi olmakla birlikte; yükseköğretim gören gençlerin pek çok ihtiyacı artan enflasyon oranları ile birlikte daha maliyetli hale gelmiştir” dedi. İPA, araştırmanın amacının, İstanbul’da üniversite eğitimi alan gençlerin yaşam koşullarını iyileştirmeye yönelik politika ve stratejiler geliştirmek için veri sağlamak olduğunu belirtti.

NHY/ İPA