Hamas’ın roket saldırısının yoğunluğu, dakikada birkaç yüz roketlik bir saldırıyla karşı karşıya kalan İsrail’in füzesavar kalkanının olması gerektiği kadar etkili olmadığını ortaya koydu.
İsrail istihbaratı saldırının geldiğini göremedi, duvar dayanamadı ve roket ateşine karşı son savunma hattı olan Demir Kubbe saldırıyla baş edemedi. Oysa bu savunma sisteminin İsrail topraklarına isabet eden roketlere karşı nihai kalkan olduğu söyleniyordu.
İngiliz istihbarat şirketi Janes’in Orta Doğu uzmanı Elliot Chapman, 7-8 Ekim günlerinde beş binden fazla roket atıldığını belirtiyor. Bu atışların büyük çoğunluğu ister askerî ister sivil olsun hedeflerini vurdu.
Bu saldırının yoğunluğu, dünyanın en etkili sistemlerden biri olarak kabul edilen bir sistemin zayıf noktasını buldu: Doygunluk! Eğer ateş çok yoğunsa, teoride mermilerin yüzde 97’sini yok etme kapasitesine sahip olan Demir Kubbe her şeyi engelleyemiyor.
Bu kusur, yeni bir keşif değil. Hamas, Mayıs 2021’de, dakikada birkaç yüz roketlik dalgalar halinde binlerce roket atarak, sistemi devre dışı bırakmayı başarmıştı. Mayıs ayında da aynı anda ateşlenen yüz kadar roketten sadece 24’ünü engelleyebilmişti. Hamas 7 Ekim’deki saldırıda bu doyurma yöntemini tekrarladı ama daha da güçlendirdi.
Şimdi asıl soru, ateşin aynı yoğunlukta devam edip edemeyeceğini görmek için Hamas’ın mühimmat stoklarını bilmek. Bu stratejik bilgi büyük bir bilinmeyen olmaya devam ediyor.
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsünden (IISS) Fabian Hinz, “Hamas’ın her zaman yedekte önemli bir roket cephaneliği olmalı ve ateşi uzun süre devam ettirebilecek gibi görünüyor” diyor.
Örgüt, bu stoku aylardır İran gibi yabancı güçlerin yardımıyla ve aynı zamanda düşük maliyetli cihazlar üreterek oluşturuyor. Kanalizasyon borularından yapılan ev yapımı roketler yaklaşık yüz dolar gibi cüzi bir maliyetle üretiliyor.
Demir Kubbe, bu mermileri durdurmak ya da durdurmaya çalışmak için tanesi 50 bin dolara mal olan önleyici füzeler kullanıyor.
Bir radar, roketlerin yerini tespit ediyor ve onları yok etmek için iki önleme füzesi ateşliyor. Atılan mermi sayısını azaltmak için bir yapay zeka roketlerin yörüngesini hesaplıyor ve sadece nüfusun yoğun olduğu bölgelere atılanları imha ediyor.
Bu sistem Rafael Gelişmiş Savunma Sistemleri tarafından 2006 yılında ülkenin kuzeyinde Hizbullah’ın dört bin roketlik saldırısından sonra geliştirildi.
İsrail ordusu, yaklaşık 200 milyon dolarlık ABD finansmanı ve şirket tarafından finanse edilen sistem milyarlarca dolara mal oldu.
Başlangıçta roketleri engellemek için tasarlanan Demir Kubbe, havan mermilerini, insansız hava araçlarını ve hatta seyir füzelerini de vuracak şekilde modernize edildi. Bir batarya yaklaşık 50 milyon dolara mal oluyor. Ülke genelinde bunlardan yaklaşık on adet olduğu söyleniyor. (Ajans Bizim)
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024