Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu’nun Durmaya Niyeti Yok

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın 7 Ekim 2023’te giriÅŸtiÄŸi saldırıdan birinci yılında, Gazze Åžeridi ya da Lübnan’daki Hizbullah üzerindeki baskıyı hafifletmeye niyeti olmadığı görülüyor.

Tel Aviv’de dün akÅŸam toplanan yüzlerce kiÅŸi, 7 Ekim 2023’te Hamas tarafından Ä°srail’e düzenlenen eÅŸi benzeri görülmemiÅŸ saldırıda hayatını kaybeden yakınlarının anısına mumlar yaktı ve derme çatma bir sunağın etrafında dua etti.

Gazze Åžeridindeki saldırılarda Hamas’ı zayıflatan Ä°srail ordusu, Lübnan’daki Hizbullahı’nın Hamas’ı desteklemek üzere Ä°srail’e roket attığı kuzey cephesine yöneldi.

Ancak on binlerce kiÅŸinin ölümüne neden olan bir yıllık savaşın ve tüm arabuluculuk giriÅŸimlerinin baÅŸarısızlığa uÄŸramasının ardından Ä°srail’in saldırısı, ordunun pazar günü kuzeyde operasyonlar düzenlediÄŸini ve Filistin toprakları yakınına ek birlikler konuÅŸlandırdığını duyurduÄŸu kuÅŸatma altındaki ve harap olmuÅŸ Gazze Åžeridinde de devam ediyor.

Ä°srail’in kuzeyinde, Lübnan sınırı boyunca konuÅŸlanmış askerleri ziyaret eden Binyamin Netanyahu, “Birlikte savaÅŸacağız ve birlikte kazanacağız. Bir yıl önce korkunç bir darbe aldık” dedi.

Netanyahu, “O zamandan bu yana geçen on iki ay içinde gerçekliÄŸi bir uçtan diÄŸerine dönüştürdük. Tüm dünya düşmanlarımıza indirdiÄŸiniz darbelere hayranlık duyuyor” diye ekledi.

Netanyahu, bugün ulusa sesleniş konuşması yapacak.

Ä°srail Genelkurmay BaÅŸkanı General Herzi Halevi, ülkesinin Hamas ve Hizbullah’a karşı “uzun vadeli bir savaÅŸ” yürüttüğünü açıkladı, ancak Hamas’ın silahlı kanadının “yenildiÄŸini” söyledi.

Londra ve Paris’te de binlerce kiÅŸi 7 Ekim kurbanlarını “anmak” için toplanırken, dünyanın dört bir yanındaki diÄŸer insanlar da Gazze ve Lübnan’daki Filistinlilere desteklerini gösterdiler. Hamas ise 7 Ekim’deki “ÅŸanlı” saldırıyı selamladı.

Ä°srail’in resmi rakamlarına göre, 7 Ekim’deki saldırı, Gazze Åžeridi’nde esir tutulurken ölen ya da öldürülen rehineler de dâhil olmak üzere, çoÄŸu sivil 1.205 kiÅŸinin ölümüyle sonuçlandı. Kaçırılan 251 kiÅŸiden 97’si halen Gazze’de rehin tutuluyor ve bunlardan 33’ünün öldüğü düşünülüyor.

Ä°srail’in Gazze’ye misilleme olarak baÅŸlattığı saldırılar, Hamas hükümetinin BM tarafından güvenilir kabul edilen SaÄŸlık Bakanlığının son rakamlarına göre 41 bin 870 kiÅŸinin ölümüne neden oldu. (Ajans Bizim)