Bağımsız düşünce kuruluşu Global Footprint Network’ün (Küresel Ayakizi Ağı) hesaplamalarına göre insanlık bugün itibarı ile dünyanın kendisine yıllık olarak sunduğu sürdürülebilir kaynağı tüketti.
Dünya kaynaklarının tüketilmesiyle ilgili Almanya’nın Mainz kentinde 2020 yılında yapılan gösteri
Bağımsız düşünce kuruluÅŸu Global Footprint Network’ün (Küresel Ayakizi Ağı) hesaplamalarına göre insanlık bugün itibarı ile dünyanın kendisine yıllık olarak sunduÄŸu sürdürülebilir kaynağı tüketti.
ABD, Belçika ve Ä°sviçre merkezli sivil toplum kuruluÅŸu, her yıl insanlığın yılın hangi tarihinde dünyanın yıllık sürdürülebilir kaynaklarını tükettiÄŸini hesaplıyor. Korona pandemisi nedeniyle “hedefi aÅŸma tarihinin” geçen yıla göre bu yıl üç hafta erken olduÄŸu açıklandı. 2019 yılında ise dünyanın kalıcı bir biçimde faydalanılabilir kaynaklarını insanlık 26 Temmuz’da tüketmiÅŸti.
“Çarpıp sıçrama efektini yaşıyoruz”
Alman çevre örgütü Germanwatch Sözcüsü Steffen Vogel “Åžu anda endiÅŸe edilen çarpıp sıçrama efektini yaşıyoruz; sera gazlarının salımında pandemi öncesindeki tepe noktaya hızlıca yeniden ulaÅŸtık” dedi. Vogel “Pandeminin sürmesine karşın kaynakların tüketiminin 2019 seviyesine ulaÅŸmış olması ÅŸunu gösteriyor: Ä°klim ve kaynak politikasında acilen bir rota deÄŸiÅŸikliÄŸine gitmeye hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var” diye konuÅŸtu. Alman çevreci, Covid-19 konjonktür programının acilen sürdürülebilir ekonomi biçimlerine göre düzenlenmesi gerektiÄŸini söyledi.
Global Footprint Network’ün hesaplamalarına göre kaynakların aşırı tüketiminin baÅŸlıca göstergesi karbondioksit salımlarının güçlü bir biçimde yeniden artması. KuruluÅŸ 2020’ye göre bu artışın oranını yüzde 6,6 olarak hesaplıyor. Buna karşılık ormanların biyokapasitesi bir önceki yıla göre yüzde 0,5 oranında düşmüş durumda. Bu geliÅŸmede Amazon yaÄŸmur ormanlarındaki tıraÅŸlama faaliyetleri baÅŸlıca etken.
Germanwatch öncelikle tüm vatandaÅŸlardan davranış deÄŸiÅŸikliÄŸine gitmelerini istiyor. Buna göre herkesten mobilite, beslenme, enerji, maliye ve kaynak kullanımında yeni bir standart belirlemesi isteniyor. Ancak bunun yeterli olmayacağına da dikkat çekiliyor. Germanwatch eÄŸitim rapörtörü Marie Heitfeld “Gerekli deÄŸiÅŸikliklere yeterince hızlı bir biçimde varabilmek için baÅŸka çerçeve koÅŸullarına da ihtiyaç var. Sürdürülebilir ve sosyal sorumluluk sahibi davranışlar bireyler için daha basit, makul ve ucuz olmalı” diyor.
Germanwatch Avrupa BirliÄŸi iklim politikaları raportörü Audrey Mathieu de “Gezegenin sınırlarını sürekli olarak zorlamayı sona erdirmek için, birçok düzlemde yakın uluslararası iÅŸbirliÄŸine ihtiyaç var. ÖrneÄŸin Alman hükümeti Avrupalı ortaklarıyla Avrupa YeÅŸil SözleÅŸmesi’nin hayata geçirilmesini hızlandırmalı” fikrini savunuyor.
Çevrecilerin yaptığı tahminlere göre Almanya kendi yıllık kaynaklarını 5 Mayıs tarihinde tüketmiÅŸ oldu. Dünya nüfusu bir yıl içinde 1,75 gezegenin sunabileceÄŸi kadar tüketim yapıyor. Herkesin Almanya gibi tüketmesi halinde ise üç Dünya’ya ihtiyaç olacağı belirtiliyor. Herkesin ABD gibi harcaması halinde ise beÅŸ Dünya’nın ancak bunu karşılayabileceÄŸi belirtiliyor.
KNA, dpa / EC,BK
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024