İkinci Yeni Şiir Akımının Önemli Şairlerinden Turgut Uyar, Ölümünün 38. Yılında Anılıyor

Turgut Uyar, 4 AÄŸustos 1927 tarihinde Ankara’da, Hayri ve Fatma Uyar çiftinin çocuÄŸu olarak dünyaya geldi. Ä°lkokulu Ä°stanbul ve EskiÅŸehir’de tamamladıktan sonra ÅŸiir yazmaya baÅŸladı. Ömer Hayyam, Nedim, Yahya Kemal Beyatlı, Tevfik Fikret ve Ahmet HaÅŸim gibi ÅŸairlerin eserlerini okudu.

Askeri eÄŸitimini tamamladıktan sonra Turgut Uyar, ÅŸiir yazmaya baÅŸladı. Ä°lk ÅŸiiri “Yad” 1947’de Yedigün dergisinde yayınlandı. Ä°lk kitabı “Arz-ı Hal” 1949’da okuyucularıyla buluÅŸtu. “Türkiyem” adlı ikinci kitabı 1952’de yayımlandı. Uyar, “Göğe Bakma Durağı” ÅŸiiri ile özellikle “Dünyanın En Güzel Arabistanı” adlı eseriyle tanınmış ve unutulmazlar arasına girmiÅŸtir.

Turgut Uyar’ın ÅŸiirleri, Ä°kinci Yeni akımının etkisiyle modernist yaklaşımlarla ÅŸekillenmiÅŸ, yeni imgelerle zenginleÅŸtirilmiÅŸtir. Özellikle “Göğe Bakma Durağı” ÅŸiiri, modern ve yenilikçi özellikleri ile öne çıkmıştır.

Uyar, Ä°kinci Yeni akımına katılan önemli ÅŸairlerden biri olarak, ÅŸiirlerinde aÅŸk, ayrılık, ölüm gibi temaları iÅŸlemiÅŸ ve çevresinden aldığı izlenimleri eserlerine yansıtmıştır. “Efendimiz Acemilik” ve “Çıkmazın GüzelliÄŸi” gibi yazıları, Türk ÅŸiirinin geliÅŸimini anlamak için baÅŸvurulan temel metinler arasında yer almıştır.

Turgut Uyar, sanat yaÅŸamının yanı sıra özel yaÅŸamında da çeÅŸitli deneyimler yaÅŸadı. Ä°ki evlilik yaparak üç çocuk sahibi oldu. Emekli olduktan sonra Ä°stanbul’a yerleÅŸen Uyar, 22 AÄŸustos 1985’te siroz hastalığı nedeniyle yaÅŸamını yitirdi.

Turgut Uyar’ın eserleri çeÅŸitli dergilerde yayımlandı ve birçok ödüle layık görüldü. Åžiir dalında “Arz-ı Hal”, “Türkiyem”, “Dünyanın En Güzel Arabistanı”, “Tütünler Islak”, “Her Pazartesi”, “Divan”, “Toplandılar”, “Kayayı Delen Ä°ncir”, “Büyük Saat” gibi kitaplarını okuyucularıyla buluÅŸturdu.