Putin’den BRICS Zirvesi’nde Ticaret ve Para Birimi Vurgusu

Rusya Devlet Başkanı Putin, mart ayında Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından Ukrayna’da savaş suçu işlediği iddiasıyla hakkında çıkarılan tutuklama emri nedeniyle Güney Afrika’da düzenlenen BRICS zirvesine video konferansla katıldı.

Zirvede konuşan Putin, BRICS örgütünün dünya nüfusunun büyük bir bölümünün isteklerini karşılamak için ilerlediğini ifade etti. Video konferans aracılığıyla katıldığı zirvede, “Eşitlik, ortaklık desteği, birbirimizin çıkarlarına saygı ilkeleri üzerinde işbirliği yapıyoruz ve bu birliğimizin geleceğe yönelik stratejik rotasının özüdür. Bu rota, küresel çoğunluk olarak adlandırılan dünya toplumunun ana bölümünün isteklerini karşılayan bir rota” şeklinde konuştu.

BRICS ülkeleri olan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika, dünya nüfusunun yüzde 40’ından fazlasını temsil ediyor.

Putin, üye ülkeler arasındaki ticaretin ABD dolarından ulusal para birimlerine kaydırılması konusunun detaylı bir şekilde ele alınacağını belirtti. Ayrıca BRICS’in Yeni Kalkınma Bankası’nın (NDB) bu noktada büyük bir rol oynayacağını vurguladı. Putin, “Ekonomik ilişkilerimizin dolarsızlaştırılmasına yönelik nesnel ve geri döndürülemez süreç ivme kazanıyor” dedi.

Uluslararası ticaretin yüzde 18’ini temsil eden BRICS, işlemlerin çoğunun hala dolar cinsinden yapıldığı bir dönemde, kendilerini dolardan kurtarmanın yollarını arıyorlar. Çin, grubun en güçlü ekonomisi olarak, “ortak para birimi” fikrini destekliyor; ancak Güney Afrika bu konuda daha çekimser davranıyor.

Zirvenin Ukrayna ile yaşanan savaş nedeniyle Rusya için giderek daha önemli hale geldiği yorumları yapılıyor. Moskova yönetimi, Asya, Afrika ve Latin Amerika ile yeni diplomatik ve ticari ilişkiler kurmaya çalışıyor.

Putin, Rusya’nın özellikle iki önemli proje geliştirmek istediğini vurguladı. Bunlar arasında yeni limanlar, yakıt terminalleri ve genişletilmiş bir buzkıran filosuna sahip bir kuzey deniz yolu ile Rus limanlarını Körfez ve Hint Okyanusu’ndaki deniz terminallerine bağlayan bir kuzey-güney koridoru bulunuyor.

Ayrıca, Rusya’nın Afrika için güvenilir bir gıda tedarikçisi olmayı sürdüreceğini ve bazı Afrika ülkelerine ücretsiz tahıl sağlama görüşmelerini tamamladığını belirtti. Ancak Rusya’nın Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından tahıl ihraç etmesini sağlayan anlaşmadan çekilmesi ve Ukrayna limanlarını bombalaması Batı tarafından gıdayı bir savaş aracı olarak kullanmakla suçlanmıştır.

Putin, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Ukrayna’da işlenen savaş suçu iddiası nedeniyle hakkında çıkardığı tutuklama emri nedeniyle zirveye uzaktan katıldı. Çin Devlet Başkanı Şi Jinping de açılışta yer almadı. BRICS’in 15. devlet ve hükümet başkanları zirvesi, Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde gerçekleşiyor ve zirve 24 Ağustos’ta sona erecek. Bu zirvede İran, Arjantin, Bangladeş ve Suudi Arabistan’ın aralarında bulunduğu yeni üyelerin örgüte katılımının tartışılması bekleniyor.

NHY/ Euronews