İbrahim Kaypakkaya hayatı ve mücadelesi

Ä°brahim Kaypakkaya, Türkiye’nin en önemli Marksist-Leninist düşünür ve devrimci önderlerinden biridir. 1949 yılında Çorum’da doÄŸan Kaypakkaya, 1968 yılında Ankara Ãœniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü’ne girdi. Burada öğrenci hareketine katıldı ve Türkiye İşçi Partisi (TÄ°P) gençlik örgütü olan Dev-Genç’in kurucuları arasında yer aldı.

Kaypakkaya, 1969 yılında TÄ°P’ten ayrılarak Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (TKP/ML) adlı yeni bir parti kurdu. Partinin temel hedefi, Türkiye’de sosyalist devrimi gerçekleÅŸtirmek ve Kürt ulusal sorununu çözmekti. Kaypakkaya, partinin askeri kanadı olan Türkiye İşçi Köylü KurtuluÅŸ Ordusu’nu (TÄ°KKO) da örgütledi ve kırsal alanda silahlı mücadeleye baÅŸladı.

Kaypakkaya, 1971 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin darbe yapması sonucu tutuklandı ve iÅŸkence gördü. Bu süreçte yazdığı teorik eserlerle Türkiye solunun geliÅŸimine büyük katkıda bulundu. Özellikle Kemalizm, Kürt sorunu, tarih ve sınıf mücadelesi üzerine yaptığı analizlerle Marksist-Leninist dünya görüşünü Türkiye gerçekliÄŸine uyarladı.

Kaypakkaya, 18 Mayıs 1973 tarihinde Diyarbakır Askeri Cezaevi’nde iÅŸkenceler sonucu hayatını kaybetti. Ancak onun düşünceleri ve mücadelesi bugün de Türkiye solunun ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Kaypakkaya’nın anısını yaÅŸatmak ve onun çizgisini sürdürmek için çalışan binlerce devrimci var. Kaypakkaya’nın hayatı ve mücadelesi, Türkiye halkının özgürlük ve eÅŸitlik arayışının sembolüdür.