Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yolsuzluk ve nüfuzunu kötüye kullanma suçlamaları nedeniyle elektronik kelepçe takma cezasına çarptırıldı.
Sarkozy, 2014 yılında bir yargıçla gizlice görüşerek kendisi hakkındaki soruşturmalar hakkında bilgi almaya çalıştığı iddiasıyla yargılanmıştı. Bu davada Sarkozy’ye üç yıl hapis cezası verilmişti ancak bunun iki yılı ertelenmişti. Sarkozy, cezasını elektronik kelepçe takarak ev hapsinde çekebilecekti ancak bu karara itiraz etmişti. Fransa Yargıtayı, bu hafta Sarkozy’nin itirazını reddetti ve elektronik kelepçe takma kararını onayladı.
Sarkozy, Fransa tarihinde yargılanan ilk cumhurbaşkanı olmuştu. 2007-2012 yılları arasında görev yapan Sarkozy, başka bir davada da seçim kampanyası finansmanında usulsüzlük yapmakla suçlanmıştı. Bu davada da Sarkozy beraat etmişti ancak savcılık temyize gitmişti. Sarkozy, suçlamaları reddediyor ve kendisine siyasi bir komplo kurulduğunu iddia ediyor. Sarkozy’nin avukatları, elektronik kelepçe takma kararının “aşırı” ve “keyfi” olduğunu söylediler. Avukatlar, kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını duyurdular.
Sarkozy’nin elektronik kelepçe takması, Fransa’da siyasi çevrelerde büyük yankı uyandırdı. Sarkozy’nin partisi Cumhuriyetçiler, kararı “adaletsiz” ve “utanç verici” olarak nitelendirdi. Partinin lideri Christian Jacob, Sarkozy’ye destek mesajı gönderdi ve “Fransızların büyük çoğunluğu senin yanında” dedi. Ancak muhalefet partileri, kararı “demokrasi zaferi” olarak gördüler. Sosyalist Parti’nin lideri Olivier Faure, “Hiç kimse yasaların üstünde değildir” diye tweet attı. Yeşiller Partisi’nin lideri Julien Bayou da “Yargının bağımsızlığına saygı duymalıyız” dedi.
Sarkozy’nin elektronik kelepçe takması, Fransa’da siyasi dengeleri de etkileyebilir. Sarkozy, sağ kanatta hala popüler bir isim ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un en büyük rakiplerinden biri olarak görülüyor. Bazı analistler, Sarkozy’nin cezasının Macron’a fayda sağlayabileceğini düşünüyor. Ancak bazıları da Sarkozy’nin sempatizanlarının Macron’a karşı cephe alabileceğini öne sürüyor. Fransa’da 2022 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde siyasi gerginlik artmaya devam ediyor.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024