Hubble teleskobu, en büyük kuyruklu yıldız çekirdeğini doğruladı

NASA’nın Hubble uzay teleskobu, bilim adamları tarafından ÅŸimdiye kadar görülen en büyük buzlu kuyruklu yıldız çekirdeÄŸini doÄŸruladı. NASA, C/2014 UN271 kuyruklu yıldızının (Bernardinelli-Bernstein) çekirdeÄŸinin yaklaşık 80 mil (128 km) çapında olduÄŸunu ve bunun Rhode Island eyaletinden daha büyük olduÄŸunu açıkladı.
Kuyruklu yıldızın çekirdeği çoğu kuyruklu yıldızınkinden yaklaşık 50 kat daha büyük ve kütlesinin 500 trilyon ton olduğu tahmin ediliyor.
Los Angeles California Üniversitesi’nde gezegen bilimi ve astronomi profesörü David Jewitt, “Bu kuyruklu yıldız, güneÅŸ sisteminin daha uzak kısımlarında göremeyecek kadar sönük olan binlerce kuyruklu yıldız için kelimenin tam anlamıyla buzdağının görünen kısmıdır” dedi ve ekledi:
“Bu kuyruklu yıldızın bu kadar uzak mesafeden çok parlak olduÄŸu için büyük olması gerektiÄŸinden her zaman şüphelenmiÅŸtik. Åžimdi de öyle olduÄŸunu onaylıyoruz.”
2010’dan beri gözlemleniyor
Comet C/2014 UN271, gökbilimciler Pedro Bernardinelli ve Gary Bernstein tarafından Åžili’deki Cerro Tololo Amerikalar Arası Gözlemevi’nden alınan arÅŸiv görüntüleri kullanılarak keÅŸfedildi. Kuyruklu yıldız, güneÅŸten 3 milyar mil uzakta olduÄŸu 2010 yılından beri gözlemleniyor ve o zamandan beri inceleniyor.
NASA uzmanları, Hubble teleskobunun boyutunu belirlemek için çok uzakta olduğu için kuyruklu yıldızın çekirdeğini ölçmenin zor olduğunu belirtiyorlar. Bunun yerine bilim adamları, kuyruklu yıldızın teleskop verilerinden elde ettikleri parlak ışığın görüntülerine uyacak şekilde ayarlanmış bir bilgisayar modeli yapmak zorunda kaldılar.
22.000 mil hızla seyahat etmesine rağmen, devasa kuyruklu yıldız hala güneş sisteminin kenarından geliyor. Ancak NASA bize güneşten asla 1 milyar milden daha yakın olmayacağını garanti ediyor. Bu da 2031 yılında önce olmayacak.
En büyük kuyruklu yıldız çekirdeÄŸi için önceki rekor sahibi 2002’de keÅŸfedilmiÅŸti. Comet C/2002 VQ94 yaklaşık 60 mil (96 km) çapındaydı.